JOŠANIČKA BANJA – Prva memorijalna soba srpske ratnice i junaka iz Prvog svetskog rata Milunke Savić biće otvorena 9. oktobra 2020. godine u Jošaničkoj banji, a u njoj će se ubuduće nalaziti stalna interaktivna izložbena postavka, najavili su iz Centra za kulturu “Gradac” iz Raške. Na tom mestu je 1995. godine podignut Spomen kompleks Milunke Savić, ali je nedugo posle izgradnje memorijala objekat zaboravljen i krenulo je njegovo propadanje. Dvadeset godina kasnije ovaj prostor je postao ruina do te mere da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.

“Ponosan sam na sve koji su doprineli da se Spomen kompleks obnovi i da interaktivna stalna postavka zaživi na mestu odakle je heroina Milunka Savić krenula prvo u balkanske, a potom i u Veliki rat. Najveći izazov je bio kako da u ovom realativno malom prostoru uklopimo umetničko dokumentarnu celinu, a da ona bude dostojna liku i delu velike Milunke. Hvala Artebeat timu, vajarima, producentima, koautorima Dejanu Koturanoviću i Danijeli Matović na divnoj saradnji i podršci”, rekao je autor sadašnje stalne postavke Dušan Jovović.

Izložbena postavka je sastavljena iz tri segmenta.

Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne fotografije ve najodlikovanije srske heroine koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata.

Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija.

Drugi segment su dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski, kojima se teži da posetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje…

Treći deo postavke predtavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografije, dokumenta i naslovnice francuskog dnevnog lista “Le Petit Journal”.

Rukovodilac projekta je Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu “Gradac” iz Raške, autor postavke je doktor Dušan Jovović – multimedijalni umetnik iz Beograda, a koautorka je Danijela Matović, istoričarka umetnosti, organizator muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu “Gradac”.

Kompletna rekonstrukcija Spomen kompleksa i stalna interaktivna izložba su urađene sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i donacijama Opštine Raška.

Tanjug