BEPGRAD – U susret Međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, koji se obeležava tokom oktobra, kompanija Avon uručiće donaciju Fondu B92 u okviru kampanje „Zato što ih volimo“. Donacija vredna preko 3,5 miliona dinara biće iskorišćena za kupovinu vaučera za više od 800 specijalnih ortopedskih grudnjaka namenjenih ženama koje su se suočile sa mastektomijom širom Srbije. Godišnje se rak dojke dijagnostikuje kod više od 4000 žena u našoj zemlji, dok 1500 izgubi bitku. Otkrivanjem u ranoj fazi, šanse za izlečenje su daleko veće nego u slučajevima kada se otkrije u poodmaklom stadijumu, a uspehu lečenja doprinosi i primena savremenih procedura. Ipak, u slučajevima kada je to neizbežno, primenjuje se mastektomija koja podrazumeva hirurško otklanjanje tkiva dojke.

Mastektomija je bolno i neprijatno iskustvo za svaku ženu, i nijednoj nije lako da se suoči sa tako drastičnom promenom izgleda nakon operacije, ističe hirurg onkolog dr Maja Gulan i objašnjava značaj donacije specijalnih ortopedskih grudnjaka za žene koje su kroz to prošle: “Grudnjaci i druga protetička pomagala pomažu da se nakon operacije vrati pređašnji izgled kako bi ženska figura izgledala lepo i posle mastektomije, ali i kako bi žena lakše prebrodila čitav proces. Upravo zato je značaj donacije kompanije Avon višestruk, jer će više žena moći da obezbedi sebi grudnjake koji će izuzetno doprineti njihovoj psihološkoj dobrobiti nakon lečenja raka dojke i operacije, što je od presudne važnosti za povratak normalnom životu.“

Kompanija Avon započela je akciju za borbu protiv raka dojke u Srbiji 2004. godine, i kroz saradnju sa partnerskim organizacijama koje se bave ovim pitanjem, nastoji da dođe do značajnih informacija o realnim potrebama žena koje se bore protiv ove bolesti.

,,Prvenstveni cilj Avon akcije za borbu protiv raka dojke je da kroz edukativne kampanje i podršku organizacijama, utičemo na promenu statistike u Srbiji, kada je ova bolest u pitanju. Želimo da informišemo žene o tome koliko je važno da redovno kontrolišu svoje zdravlje, istovremeno, i da podržimo žene koje sa sa ovom bolešću već bore. Sve to radimo zajedno sa našim Avon damama, koje nesebično podržavaju našu akciju, i kroz prikupljanje sredstava za fond akcije, kao i kroz širenje svesti o ovoj bolesti. Zajedno se nadamo da će donacija koju uručujemo doprineti lakšem oporavku dragih žena.“ – izjavila je Vesna Cvetković, direktorka prodaje kompanije Avon.

Specijalni grudnjaci moći će da se preuzmu preko nekog od 12 udruženja koja su deo programa donacije – Nacionalne asocijacije za lečene od raka (NALOR) i osam udruženja članica*, kao i Savetovališta za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ iz Užica, Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje i udruženja Europa Donna iz Beograda.

„Nakon što smo angažovali sve svoje snage da, uz pomoć građana, pomognemo funkcionisanje zdravstvenih institucija u najkritičnijim delovima Srbije tokom letnjeg divljanja korona virusa, Fond B92 se još jednom udružuje sa starim saveznikom, kompanijom AVON, u akciji pružanja pažnje pacijentkinjama koje se bore sa drugom vrstom bolesti. Ne smemo nikako zaboraviti ljude koji se godinama hrabro nose sa hroničnim i drugim bolestima koje im ugrožavaju živote, iako je ova kriza, prouzrokovana virusom Covid-19, zaista bez presedana u poslenjem stoleću na globalnom nivou. Zato me raduje što smo uspeli da okupimo udruženja pacijenata i preusmerimo im AVON-ovu velikodušnu donaciju od 30 hiljada evra za kupovinu ortopedskih grudnjaka za žene koje su se izborile ili se još uvek bore sa rakom dojke. Sada na žalost svi znamo šta znači nemogućnost povratka u normalan život, pa se nadam da će mnogo više ljudi razumeti i saosećati sa preko 800 žena kojima će ova donacija pomoći da povrate osećaj da one upravljaju svojim životom a ne bolest.“ – izjavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Kampanja “Zato što ih volimo” pokrenuta je u okviru Avon Akcije za borbu protiv raka dojke. Ciljevi kampanje ogledaju se u motivisanju društva da učestvuje u edukaciji žena, ohrabrivanju i podsećanju da su redovni pregledi od presudne važnosti, ali i u pružanju podrške ženama koje se već bore sa rakom.

Sredstva za donacije u okviru Akcije za borbu protiv raka dojke kompanija Avon obezbeđuje izdvajanjem celokupnog bruto profita od prodaje proizvoda sa ružičastom vrpcom. Od pokretanja 2004. godine do danas, prikupljena sredstva usmerena su na obezbeđivanje potrebne opreme, podizanje svesti o važnosti prevencije i podršku programa koji pružaju neophodnu obuku i informacije ženama u borbi protiv raka dojke.

* Osam udruženja članica Nacionalne asocijacije lečenih od raka (NALOR) su: „Budimo zajedno“ iz Beograda, Društvo za borbu protiv raka Sombor, Udruženje “Hrast” iz Leskovca, Fondacija “Zamisli život” iz Dimitrovgrada u saradnji sa dr Dušicom Mijalković, onkologom iz Pirota, udruženje „Diva“ iz Kragujevca, Društvo za borbu protiv raka iz Bačke Topole i Malog Iđoša, Asocijacija za unapređenje zdravlja iz Novog Sada i Vojvođanska asocijacija za lečene od raka „VALOR“.