NOVI SAD – U Novom Sadu je otvoren Forum mladih lidera regiona, a u fokusu su teme o izazovima na putu ekonomskog povezivanja i integracije država zapadnog Balkana. Manifestacija će od 30. oktobra do 1. novembra okupiti predstavnike poslovne zajednice sa prostora zapadnog Balkana.

Četiri slobode – kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi – na tome je zasnovano zajedničko regionalno tržište, a što je i okosnica programa za period od 2021. do 2024. godine, na kojem Savet za regionalnu saradnju s partnerima i vladama zapadnog Balkana radi proteklih nekoliko meseci, rečeno je na otvaranju ovogodišnjeg Foruma.

Osim četiri slobode, rečeno je na skupu, važan segment su i međusektorske mere, poput zelenih koridora, a radi usklađivanja sa evropskim pravilima i standardima i otvaranja mogućnosti za preduzeća i građane.

Prema studiji Svetske banke, jača integracija tržišta zapadnog Balkana mogla bi regionu doneti dodatnih 6,2 odsto rasta BDP-a, rekao je zamenik predsednika Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić.

Tanjug