Gradilište kompanije “Linglong” u Zrenjaninu veličine 200 fudbalskih igrališta

ZRENJANIN – Najveće gradilište u Srbiji, na površini od sto hektara ili 200 fudbalskih igrališta, nalazi se trenutno u industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu, gde je u toku realizacija višefazne gradnje proizvodnog kompleksa kompanije “Linglong Tajr”. Na celokupnoj površini stacionirano je mnoštvo kranova, građevinske mehanizacije, na desetine transportnih vozila, miksera i nekoliko stotina radnika, koji podižu prateće objekte unutar gradilišta obuhvaćenog ogradom dužine četiri kilometra, objavljeno je na sajtu Grada Zrenjanina.
Kako se navodi, po obimu radova i približnoj površini na kojoj se izvode, u rangu s ovim gradilištem je “Beograd na vodi”, ali kada su u pitanju direktne privredne investicije, onda zrenjaninsko gradilište u ovom trenutku prevazilazi okvire Republike Srbije. “Linglong Tajr” u kompleks za proizvodnju pneumatika investira skoro milijardu dolara i to je, podsetimo, najveća direktna strana investicija u Republici Srbiji i najveća privredna investicija u Zrenjaninu ikada.

U iznetim podacima stoji i da se razmere gradilišta možda najbolje mogu sagledati pomoću mape programa “Gugl Zemlja”, na čijoj je “najsvežijoj” verziji vidljiva i parcela “Linglonga” u jeku radova. U poređenju s pojedinim delovima grada, gradilište prevazilazi teritoriju “Bagljaša” desno od Bulevara Veljka Vlahovića – celokupnu površinu MZ “Sonja Marinković”, a dvostruko je veće od cele “Male Amerike”, oivičene Begejom i jezerima. Neznatno veću površinu zauzima i cela mesna zajednica “Žarko Zrenjanin”, na čijoj teritoriji živi više od 7.500 stanovnika.

RTV (Tanja Krunić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *