NOVI SAD – Istoričarka umetnosti Jelena Gačić dobitnica je Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2019/2020. godinu za master rad „Posleratna arhitektura u Kruševcu (1945–2000)“, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saopšteno je iz te institucije.
U obrazloženju odluke o dodeli nagrade navodi se da autorka Jelena Gačić, pouzdano vođena metodologijom arhitektonske istoriografije, u svom radu znalački predstavlja razvoj i upotpunjuje tumačenja posleratne arhitekture Kruševca kontekstom nastanka, upotrebe i trajanja objekata o kojima piše. Istovremeno kroz svoj rad ona daje važan doprinos poznavanju, valorizaciji i budućoj zaštiti objekata posleratne arhitekture u ovom gradu.

Svečana dodela nagrade održaće se u četvrtak, 22. oktobra 2020. godine u 18 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a biće uveličana otvaranjem izložbe “Delatnost grupe ‘Život’ na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20. veka” autorke msr Marijane Vaščić, realizovane prema master radu nagrađenom prošle godine.

RTV