Kragujevac: Sećanje na nevino stradale u Drugom svetskom ratu

KRAGUJEVAC – Tradicionalna manifestacija Veliki školski čas održana je danas u Kragujevcu u znak sećanja na streljane đake i građane. Ove godine zbog pandemije antiratna manifestacija održana je bez prisustva publike i uz ograničen broj zvanica. Tradicionalnu poemu koju su izveli glumci Knjaževskog- srpskog teatra napisao je makedonski književnik Venko Andonovski čije je deda streljan tog 21. oktobra.

Antiratna manifestacija Veliki školski čas i ove godine tradicionalno je održana kraj spomenika Prekinut let uz ograničen broj zvanica i bez prisustva publike. Čast da polože prvi vence imali su učenici Prve kragujevačke gimnazije. Lazar Mendović, učenik četvrte godine Prve kragujevačke gimnazije kaže: “Velika je čast svake godine a naročito ove godine jer je specifična situacija jer se baš cela gimnazija svela na nas trideset ljudi i baš smo mi izabrani da ove godine predstavljamo gimnaziju.”

Daliborka Hranić, učenica četvrte godine Prve kragujevačke gimnazije napominje “Jako je poseban osećaj pogotovu što polažemo vence u ime naše škole i nosimo venac ispred svih đaka gimanzije i tako odajemo poštu svim đacima koji su iz nje izvedeni pre toliko godina.

RTV (Ana Rebić), Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *