Lajčak: Brisel ne može da prihvati slovo ustava kao “crvenu liniju”

BEOGRAD – Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je večeras da nema normalizacije odnosa bez dogovora, odnosno dogovora bez ZSO, i upozorio da Brisel ne može da prihvati slovo ustava kao “crvenu liniju”.

“Ako se Beograd drži svog, a Priština svog ustava, onda nema prostora za dijalog”, rekao je Lajčak koji kaže da pretpostavlja i da smo danas bliži formiranju ZSO pošto je to deo sveobuhvatnog sporazuma.

Na pitanje RTS-a da li EU smeta što je bila posrednik u postizanju sporazuma, a posle sedam godina postoje odredbe koje nisu ispunjene, Lajčak odgovara – “apsolutno”.

“Zato smo promenili pristup i pregovaramo o sveobuhvatnom sporazumu koji treba da proces dovede do kraja i da se bavi pitanjima koja dosad nisu razmatrana i da se primeni ono što nije, poput ZSO. Ne želimo ovo da do u nedogled produžavamo. Verujemo da posle 10 godina treba da dođemo do kraja”, smatra Lajčak.

Prema njegovim rečima, dijalog mora da bude pravedan, i dve strane će potpisati samo onaj sporazum koji im odgovara.

Na pitanje da li smo sada zaista bliži formiranju ZSO Lajčak je rekao da “pretpostavlja da jesmo pošto je ovo deo sveobuhvatnog sporazuma o kome preogovaramo i jasno je naznačeno da ZSO mora da se formira prema sporazumima postignutim 2013. i 2015. godine”.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *