Lavrov: Grčka i Turska da reše teritorijalni spor, poštovati obaveze prema Aja Sofiji

ATINA – “Moskva poziva Grčku i Tursku da kroz politički dijalog baziran na međunarodnom pravu rešavaju svoj teritorijalni spor”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je izjavio da se Moskva nada da će Ankara ispuniti svoje obaveze u vezi sa statusom Aja Sofije kao zdanja na spisku Svetske baštine Uneska. U intervjuu za grčku novinsku agecniju A MNA, Lavrov je podsetio da je Rusija 1982. godine potpisala Pomorsku pravnu konvenciju UN i da na osnovu tog dokumenta kreira svoje i stavove.

“Posebno, u članu 3 ove konvencije predviđeno je da svaka zemlja ima pravo da uspostavi svoj teritorijalni koridor na moru širine do 12 nautičkih milja, iako neke zemlje, iz različitih razloga proširuju tu zonu. Svaki teritorijalni spor između susednih zemalja mora biti rešavan u skladu sa međunarodnim pravom”, poručio je Lavrov, prenosi TAS.

Turska je nedavno poslala svoj istraživački brod Oruk Reis, praćen flotilom ratnih brodova, u vode istočnog Mediterana da vrši seizmička istraživanja, a Grčka je na taj potez Ankare odgovorila povećanjem borbene gotovosti svojih pomorskih i vazdušnih snaga.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *