Mirović: Pokrajinska vlada učinila mnogo za Srbe u regionu

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se na Konferenciji srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, koja se održava u Matici srpskoj, a na kojoj učestvuju organizacije iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Pozdravljajući učesnike skupa, predsednik Mirović rekao je da je Pokrajinska vlada u protekle četiri godine učinila konkretne stvari i napravila značajne korake u cilju osnaživanja Srba koji žive u zemljama regiona.

“Učinili smo mnogo kako bismo Srbe iz regiona povezali sa maticom. Ovo je neprestana borba koja traje vekovima i tako će biti i u budućnosti zbog čega moramo istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, jedinstvo, zajedništo, pismo, jezik i tradiciju”, rekao je Mirović, ocenjujući da Matica srpska upravo tu misiju ima od 1826. godine.

Predsednik je podsetio na to da je potpisan strateški dokument o saradnji koji je povezao Vojvodinu i Republiku Srpsku i koji je, kako je ocenio, doneo konretne rezultate jer je realizovan čitav niz zajedničkih akcija u oblastima kulture, privrede i povezivanja lokalnih samouprava.

“Nastavili smo sa izdašnijom finansijskom podrškom našim institucijama u Mađarskoj i Rumuniji, pomogli smo organizacijama u Hrvatskoj, a prvi put Pokrajinska vlada pomogla je i srpske institucije u Crnoj Gori”, kazao je Mirović.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *