Onlajn tribina o Handkeu – U Srbiji hvaljen i napadan više nego u celom svetu

BEOGRAD – Narodna biblioteka Srbije (NBS) i Udruženje književnih prevodilaca organizovali su u četvrtak uveče prvu u seriji tribina pod nazivom “Handke u Srbiji”, ali bez publike, te je debata mogla da se prati onlajn u direktnom prenosu putem društvenih mreža. Na tribini o austrijskom piscu Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, govorili su – publicista i književni teoretičar Milena Đorđević, poznati književnik i kolumnista Muharem Bazdulj, novinar i publicista Nebojša Grujičić, dok je moderator bio Vladimir D. Janković, književni prevodilac.

Pitanje Milenu Đorđević bilo je koje su književne preokupacije Handkea, čime se on bavi u svojim romanima, esejima, čitavom opusu?

“Razmišljala sam šta je to u njegovom delu što ga danas čini aktuelnim i posebno je zanimljivo što je on prolazio kroz dosta različitih faza, koje ne možemo da sve definišemo ni obuhvatimo”, kazala je Đorđević i dodala da je nedavno ponovo pročitala njegov roman “Golmanov strah od penala” (1970), koji je sada drugačije doživela, nego pre 15, 20 godina kada je prvi put čitala.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *