Pesme Morskog ranča u četvrtak

NOVI SAD – U četvrtak  u Srpskom narodnom pozorištu od 20 sati  Gudački kvartet TAJJ izvešće Pesme Morskog ranča Aleksandre Vrebalov.

„Pesme Morskog ranča” su narudžbina zajednice Morskog Ranča za Kronos Kvartet povodom proslave pedesetogodišnjice ove poznate kalifornijske morske naseobine. Delo kompozitorke Aleksande Vrebalov nas povezuju s duhom, prirodom, i arhitekturom ovog magičnog mesta koje je veličanstveni eksperiment u očuvanju životne sredine.
Ovaj bogati multimedijalni rad sadrži dokumentarne snimke ove severno-kalifornijske zajednice i njenog divljeg okruženja, kao i video film umetnika Endrua Lindona. Meditativne, moćne i inspirativne, Pesme Morskog ranča uranjaju u prelepe panorame i metafizičku geografiju ovog unikatnog mesta gde su ljudi i priroda harmonično isprepletani.
„Ideja Morskog ranča je na globalnoj skali verovatno utopijska, ali kroz muziku, mi slavimo njenu lepotu i potvrđujemo njen značaj u našem ranjenom svetu kom je toliko potrebno isceljenje,“ piše Aleksandra Vrebalov o ovom svom delu.

Prodaja ulaznica za koncert na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1), radnim danima od 10h i subotom od 14h, do početka poslednje predstave. On-line rezervacije i prodaja na: https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/index
Cena karte: 500,00 dinara

Aleksandra Vrebalov je napisala 80 kompozicija za koncertnu, opersku i baletsku muziku. Njene muzičke komade naručivali su i/ili izvodili: Kvartet „Kronos (u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i njujorškom Karnegi holu), Beogradska filharmonija, Orkestar „Zabranjeni grad” iz Pekinga, plesne trupe „Limon” i „Rambert”. Učestvovala je u brojnim umetničkim programima i projektima među kojima su: umetničke kolonije „The Hermitage”, „Tanglewood” i „MacDowell” (SAD), Centar „Rockefeller Bellagio”, Umetnički program „Djerassi” (SAD), operska trupa „American Opera Projects”. Dobitnica je nagrade Fondacije „From” Univerziteta Harvard, zatim stipendije koja nosi ime američkog kompozitora Čarlsa Ajvsa (Američke akademije za umetnost i književnost), Zadužbine „Barlow” i dara iz Fonda MAP-a (Multi-Arts Production Fund). Njene kompozicije su objavljene u poznatim izdavačkim kućama kao što su „Nonesuch”, „Cantaloupe”, „Innova”, „Centaur Records” i „Vienna Modern Masters”. Sada komponuje, živi i radi u Njujorku.

Gudački kvartet TAJJ je osnovan 1997. godine u Novom Sadu. Od osnivanja do danas deluje u nepromenjenom sastavu: Aleksandra Krčmar Ćulibrk (I violina), Jovanka Mazalica (II violina), Jelena Filipović (viola) i Timea Kalmar (violončelo).
Potekle iz iste gudačke, odnosno kvartetske škole, umetnice su vremenom stekle neprocenjivo iskustvo, postepeno pronalazeći sopstveni interpretativni izraz. Uz predani samostalni rad učile su i od istaknutih umetnika na brojnim majstorskim kursevima (članova gudačkih kvarteta „Amadeus”, „Alban Berg”, „Bartók”, „Mediči”, „Janaček”, „Smetana” i drugih uglednih muzičara) da bi magistarske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu završile u klasi prof. Ladislava Mezeija.
Protekle dve decenije „TAJJ” je nastupao više stotina puta na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu (od Hrvatske i Italije, preko Francuske, Nemačke i Holandije, do skandinavskih zemalja). Kvartet je do sada snimio pet samostalnih kompakt-diskova.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *