Promocija knjige “Dogodilo se u Ečki” Tibora Varadija

NOVI SAD – Promocija knjige Tibora Varadija “Dogodilo se u Ečki” (Akademska knjiga, Novi Sad, 2019; s mađarskog preveo Arpad Vicko) biće održana danas u 18 časova u Svečanoj Sali Ogranka SANU u Novom Sadu u ulici Nikole Pašića 6. O knjizi će govoriti prof. dr Milivoj Nenin, izdavač Bora Babić i autor. Organizator napominje da je potrebno najaviti dolazak na broj telefona 021/6623-654.

“Dogodilo se u Ečki” treća je knjiga Tibora Varadija nastala na osnovu spisa iz porodične advokatske kancelarije osnovane krajem 19. veka. Sa prethodne dve – “Spisi i ljudi” i “Put u juče” ‒ čini jedinstvenu trilogiju u kojoj se dodiruje i pretapa svet sudskih akata i svet književnosti.

Nigde kao u advokatskoj arhivi ne može se bolje osetiti duh jedne epohe, njeno gašenje i dolazak novog doba. Tu se ukršta Istorija sa velikim “I”, i pojedinačne, privatne istorije sa malim “i”. Izdvajanjem određenih detalja i njihovim međusobnim povezivanjem, otkriva se kontekst. A bez konteksta, nemoguće je razumeti prošlost.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *