SARAJEVO – Pomoć Evropske unije Zapadnom Balkanu od 9,0 milijardi evra, predviđena ekonomskim investicionim planom Evropske komisije, plus najavljenih 3,3 milijarde za borbu protiv pandemije, ima potencijal da privuče još 20 milijardi evra investicija, ocenjuje rukovodstvo Regionalnog saveta za saradnju (RSS).
“Kada sve zbrojimo, dolazi se do cifre od 32,3 milijarde evra, što bi bio ogroman podsticaj, jer čini skoro 30 odsto BDP-a regiona vrednog 100 milijardi evra”, navodi se u analitičkom tekstu objavljenom na veb stranici RŠ-a, koji potpisuju generalna sekretarka te organizacije Majlinda Bregu i njena zamenica Tanja Miščević.

Plan je, kako ističu, veoma konkretan: ulaganje u održiv transport (puteve i železnice, povezivanje glavnih gradova regiona), u čistu energiju, životnu sredinu i klimu, digitalnu budućnost i ljudske kapacitete, ali i jačanje privatnog sektora i povećanje investicija.

Na kraju, ali ne i manje važno, plan poziva na izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta, što će premostiti ekonomski jaz između ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije, napominje se u tekstu. Čelnice RSS-a takođe upozoravaju da će zbog pandemije Kovid-19, prema nekim procenama, Zapadni Balkan imati najgoru recesiju u poslednje dve decenije od minus 5,1 posto.

Tanjug