“Travnička hronika” osvojila dve nagrade na Petom pozorišnom festivalu “Pozorišno proleće”

ŠABAC – Ove godine su na festivalu „Pozorišno proleće“ održane četiri predstave u selekciji Zorana Karajića. Žiri u sastavu Aleksandar Milosavljević, Olivera Milošević i Jelena Stokuća, za najbolju predstavu u celini odabrali su „Travničku hroniku“ prema istoimenom romanu Ive Andrića, nastalu u koprodkciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Sombora, u režiji Nikite Milivojevića.

Kako je žiri obrazložio „to je nagrada za celovit scenski utisak permanentnog košmara koji se ponavlja na prostorima koji proizvode mnogo više istorije nego što mogu da podnesu, i u kojem su glumački ansambl, maske, muzika, scenski pokret zaokružilu sliku mračne stvarnosti“. Nagrada „Ljubiša Jovanović“ za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Markoviću u predstavi „Travnička hronika“.

Festival „Pozorišno proleće“ postoji od 2016. godine u saradnji Grada Šapca i Šabačkog pozorišta, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Glavni program festivala čine najreprezentativnije produkcije institucionalnih pozorišta iz cele zemlje, a kriterijum za selekciju je visok umetnički nivo, u svakom od segmenata pozorišnog čina.

RTV

Foto: Srpsko narodno pozorište (A. Ramadanović)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *