BEOGRAD – Mandatarka za sastav Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila je danas da će ministar spoljnih poslova biti Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i odbrane Nebojša Stefanović. Na čelu novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog biće Gordana Čomić, na čelu ministarstva za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, a ministar za brigu o selu biće Milan Krkobabić.

Ministarstvo kulture i informisanja vodiće Maja Gojković, ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, finansija Siniša Mali i privrede Anđelka Atanasković, dok će na čelu ministarstva poljoprivrede biti Branislav Nedimović, a energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Zaštitu životne sredine vodiće Irena Vujović, na čelu ministarstva pravde biće Maja Popović, resor državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarstvo za evropske integracije Jadranka Joksimović, zdravlja Zlatibor Lončar, omladine i sporta Vanja Udovičić, dok će prosveta pripasti Socijalističkoj partiji Srbije.

Kompletan spisak ministara

– Ministarstvo finansija, Siniša Mali

– Ministarstvo privrede, Anđelka Atanacković

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović

– Ministarstvo zaštite životne sredine, Irena Vujović

– Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović

– Ministarstvo rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić

– Ministarstvo pravde, Maja Popović

– Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Marija Obradović

– Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić

– Ministarstvo unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin

– Ministarstvo odbrane, Nebojša Stefanović

– Ministarstvo spoljnih poslova, Nikola Selaković

– Ministarstvo za evropske integracije, JADRANKA JOKSIMOVIĆ

– Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čeka se SPS

– Ministarstvo zdravlja, Zlatibor Lončar

– Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević

– Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji, Ratko Dmitrović

– Ministarstvo omladine i sporta, VaNja Udovičić

– Ministarstvo kulture i informisanja, Maja Gojković

– Ministarstvo za brigu o selu, Milan Krkobabić

Vučić: Trudili smo se da sagledamo ko je kako radio i šta može

Predsednik SNS Aleksandar Vučcih rekao je danas da je na više nivoa ministarstava izvršena promena i da nema ministara koji su po osam godina na njihovom čelu.

“Menjali smo ponovo rudarstvo i energetiku, odbranu, MUP. Nije Ministarstvo odbrane utešna nagrada, već posle kojeg sam ja postao predsednik vlade i države, pa su mi smešne te priče”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je sa mandatarkom Anom Brnabić merio sve, a teško je to izmeriti.

“Trudio sam se da sagledam ko je kako radio. Ne gledamo samo poslednja tri ili šest meseci, već četiri godina, kao i šta ko može da uradi u budućnosti”, objasnio je on.

Rekao je da je, bez obzira što je samo dvoje glasalo protiv, a jedan bio uzdržan na sednici Predsedništva SNS, sigurno više protiv, ali su iz poštovanja prema njemu rekli “pustićemo te još ovaj put, kongres je u martu”.

Takođe je preneo da je izvesno da Bratislav Gašić ostaje direktor BIA i dodao da o tome nije ni raspravljano.

Najvažniji su program i ciljevi vlade

Predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da SNS, ali i on lično, od vlade traži da se energičnije nego ikad država, time i vlada, suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da srpska ekonomija napreduje ogromnom brzinom, da Srbija sačuva samostalnost i nezavisnost i da ostane na evropskom putu.

“Najvažnije je bilo da se postave ciljevi vlade i da se ispuni još nekoliko uslova, kako bismo mogli da izmerimo rezultate rada vlade krajem 2021. godine, da vidimo ko je šta uspeo, ko nije, i da onda možemo da uvedemo dodatno promene, ako dobijemo poverenje naroda, i novu energiju u neku novu vladu 2022. godine”, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS.

On je rekao da je stranka zahtevala da se država energičnije suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, navodeći da će i on na tome insisitrati svakog dana.

“Boriću se da ljudi to primete i vide da Srbija ne sme i ne može da bude Kolumbija ili neka zemlja u okruženju, da ne smemo da budemo Srbija iz 2002. godine, kada su se dogadajal mafijaška ubistva svaki dan, Veruejm da možemo da se vratimo u stanje pre godinu i po kada smo imali dva ubistva za godinu dana”, rekao je Vučić.

Tanjug, Fonet