“Zoranov brk” glumici Tanji Pjevac

ZAJEČAR – Na 29. Međunarodnom pozorišnom festivalu “Dani Zorana Radmilovića“ koji traje od 16. do 23 oktobra 2020. u Zaječaru, sinoć, 18. oktobra, izvedena je predstava SNP-a “Smederevo 1941.“ autorke i rediteljke Ane Đorđević.

“Zoranov brk“ za najboljeg glumca žiri je dodelio glumici Tanji Pjevac.

“Predstavu smo radili jako ozbiljno i dugo. Ana je napravila jedan divan spoj istorijskih činjenica i onoga što je ona izmaštala kao mogućnost uzroka eksplozije. Dopala mi se paralela između zločina i kazne i teme u predstavi, samim tim odgovornosti za zločin u svakome od nas. S obzirom na to da smo imali uvid u arhive sa podacima o glumcima koji su poginuli u toj užasnoj nesreći imam utisak da smo uradili nešto što su oni zaslužili“, ističe Tanja Pjevac.

Izvođenju predstave u zaječarskom pozorištu predhodila je promocija istoimene knjige Ane Đorđević i feljtona “Stradanje glumaca SNP-A u Smederevu 1941.“ autora Aleksandra Milosavljevića, urednika izdavačke delatnosti SNP-a i teatrologa. Milosavljevićev feljton, publikovan u novosadskom “Dnevniku“, na osnovu dokumenta rekonstruiše smederevsku tragediju.

Na promociji su govorili dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a i Aleksandar Milosavljević.

RTV

Foto: Pozrište Zoran Radmilović

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *