Filmovi i serije na RTV-u za naredni period

NOVI SAD – U nedelju, 22. novembra u 15.00 časova na RTV1 možete pogledati igrani film “Horisti” ( Chorus ). Najslavniji svetski dirigent – Pjer Moran, vraća se u Francusku na sahranu svoje majke, gde saznaje da je nedavno preminuo i profesor muzike u školi za problematičnu decu koju je kao dete i sam pohađao, kao i da mu je u nasledstvo ostavio svoj dnevnik. Čim Pjer počne da čita dnevnik, zajedno s njim započinjemo putovanje u 1949. godinu, gde smo – kroz oči našeg protagoniste – svedoci toga kakav je bio uticaj profesora Klementa Metjua na čitavu generaciju đaka. 

Čim Pjer počne da čita dnevnik, zajedno s njim započinjemo putovanje u 1949. godinu, gde smo – kroz oči našeg protagoniste – svedoci toga kakav je bio uticaj profesora Klementa Metjua na čitavu generaciju đaka. Metju je talentovani muzičar, ali zbog nedostatka posla postaje pomoćni profesor u školi za problematične dečake koju čvrstom rukom vodi represivni upravnik Rakin. Tamo će uz pomoć muzike i novoosnovanog upravnog odbora preobratiti najvećeg nevaljalca u školi – Pjera Morana, u čiju je majku zaljubljen, ali i uticati na čitave generacije mladih đaka.

Muziku za film napisao je Bruno Koulais ( Vidocq, Microcosmos: Le peuple de l’herbe ), dok je film dobio niz nagrada i nominacija. Među njima su dve nominacije za Oskara u kategorijama najboljeg filma izvan engleskog govornog područja i najbolje izvorne pesme (” Vois sur ton chemin “), dva Césara (za najbolju muziku i ton), Evropska filmska nagrada za najboljeg kompozitora te nagrade na festivalima u Ljubljani, Austinu i Bangkoku. Film je 2004. u Francuskoj izbio na prvo mesto najgledanijih kinonaslova.

 

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *