NOVI SAD – Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, otkazane su neke predstave beogradskih pozorišta Madlenianum, Zvezdara teatar, Vuk, Narodno, ali i iz Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, piše zvanično na sajtu tih ustanova kulture. Predstava “Nečista krv” u režiji Milana Neškovića, planirana za večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta otkazana je, što se desilo i 1. novembra kada je trebalo da se igra. Osim toga, SNP otkazuje sutrašnje izvođenje komada “Ko je ubio Dženis Džoplin?” na sceni “Pera Dobrinović”, zbog bolesti više glumaca. Umesto te predstave biće izvedena drama “Gramatika poremećaja (Novosadski omnibus)” Franje Petrinovića.

Ulaznice kupljene za predstavu “Ko je ubio Dženis Džoplin?” mogu da se vrate na blagajnu SNP-a, dok za predstavu “Gramatika poremećaja”, koja je na repertoaru i 19. novembra, važe redovni popusti.

Za sada, po redovnom planu, u subotu, 21. novembra biće izvedena gostujuća dramska predstava “Kiseonik” na sceni SNP-a, po drami Ivana Viripajeva (koprodukcija NP Sombor, Akademija umetnosti Novi Sad i KC Pančevo), a vreme početka izvođenja se pomera sa 19.30 na 19.00, na sceni “Pera Dobrinović”, prema preporuci Vlade da se kulturni događaji odigravaju od 18 časova, i da se završe do 21.00 sat.

Sutra se otkazuje i drama “Šuplji kamen” ruskog autora Nikolaja Koljade, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, na sceni UK Vuk, na opštini Zvezdara, a u komšiluku, na obe scene Zvezdara teatra takođe je došlo do otkazivanja dve predstave.

Reč je o komediji “Bajka o pozorištu”, čije izvođenje je bilo planirano za 14. novembar, kao i komad “Arzamas”, zakazan za 22. novembar, sada je otkazan.

Novac od ulaznica moguće je refundirati ili zameniti karte za neku drugu predstavu sa novembarskog repertoara, piše na sajtu Zvezdara teatra.

Madlenianum po planu će večeras imati drugo zaredom gostovanje Opere Sankt Peterburga “Otmica iz saraja” u režiji Jurija Aleksandrova, kao mini turneja ovog teatra u Beogradu, ali zato razni drugi naslovi se redom otkazuju.

Opereta mjuzikl “Vesela udovica” Franca Lehara, u režiji Roberta Boškovića, neće biti odigrana u sredu, 18. novembra, kao ni “Žanka” (19.11.), ili “Frida Kalo” (20.11.), koje su otkazane do daljnjeg.

“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i stupanja na snagu novih mera u sprečavanju pandemije, prinuđeni smo da otkažemo predstave”, navodi se na sajtu Madleanianuma.

One predstave koje ostaju na repertoaru za novembar – “Kazanova protiv Don Žuana” (23.11.) i gostujući projekat “Teško je reći zbogom”, naknadno ubačen u okviru “Gavran festa” (26.11.), početak igranja će imati od 19 časova, zbog uvedenih mera.

Zanimljivo je da se u ovom pozorištu otkazuje čak i promocija knjige “Apisova kletva i druge drame” Miodraga Ilića, zakazana za 23. novembar.

Refundiranje novca za navedene predstave Madlenianuma publika može izvršiti u periodu od danas sve do 30. novembra.

Tanjug