Počela akcija pošumljavanja Nacionalnog parka Fruška Gora

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa v.d. direktora JP “Nacionalni park Fruška gora” Radoslavom Krunićem i brojnim volonterima prisustvovao akciji sadnje kojom se obeležava 60 godina od kako je Fruška gora proglašena nacionalnim parkom. Naime, povodom obeležavanja šest decenija od osnivanja prvoosnovanog Nacionalnog parka u Republici Srbiji i jedinog na području AP Vojvodine, JP “Nacionalni park Fruška gora”-

Predviđeno je da se Akcija pošumljavanja “60-60000” realizuje u periodu od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom.

“Šest decenija trajanja nije mali period i svi mi, zaljubljenici u Frušku goru, smo ponosni na taj jubilej. Ovo je sjajna akcija koju je JP “Nacionalni park Fruška gora” pokrenulo zajedno sa odgovornim kompanijama i pojedincima, a rezultat toga je da je mimo budžetskih sredstava tog preduzeća obezbeđen impozantan broj sadnica. Verovatno nema stanovnika ni jedne opštine u ovom delu naše države da nije proveo bar neko prijatno vreme na Fruškoj gori zajedno sa svojom porodicom i prijateljima. Kakva će biti Fruška gora i da li ćemo biti na visini zadatka u odnosu prema njoj, zavisi samo od nas. Ova akcija sadnje šalje poruku o njenom daljem razvoju, sa ciljem da bude mesto prijatnog boravka i okupljanja, ali i da se oni koji koriste Frušku goru kao izletište, šetalište ili teren za rekreaciju, odnose odgovorno, da ne ostavljaju razbacano smeće, neugašene roštilje i da ne očekuju da neko drugi dođe i počisti iza njih. Simbolično, sa potesa Astali u blizini teritorije novosadskog naselja Bukovac, krećemo u sadnju oko 50 sadnica, a potom nastavljamo pošumljavanje po celoj planini”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

V.d. direktora JP “Nacionalni park Fruška gora” Radoslav Krunić istakao je da je akcija sadnje organizaovana u cilju obeležavanja značajnog jubileja.

“Pošumljavanje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora, sadnjom 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole, realizuju zaposleni iz našeg Javnog preduzeća, kao i zainteresovani volonteri. Ova akcija pošumljavanja ne ulazi u naš redovan godišnji plan, odnosno ne spada u sadnju koju JP “Nacionalni park Fruška gora” sprovodi svakodnevno, već je ovo vid dodatne sadnje”, rekao je Radoslav Krunić.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *