BEOGRAD – Patriharh srpski Irinej preminuo je jutros u 7:07 u Vojnoj kovid bolnici “Karabruma” u Beogradu, zvanično je saopštila Srpska pravoslavna crkva.

“U petak 20. novembra, u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici ‘Karaburma’ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)”, navedeno je u saopštenju.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u Hramu Svetog Save

Telo patrijarha Irineja biće izloženo sutra u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu tokom liturgije na dan slave hrama, a posle toga biće preneto u hram Svetog Save, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Kako se navodi u saopštenju SPC, sveta zaokupljena liturgija biće služena u nedelju u hramu Svetog Save u 9.00, a u nastavku liturgije biće služeno opelo.

Patrijarh će biti sahranjen u kripti hrama Svetog Save.

U Vojnu kovid bolnicu devedesetgodišnji patrijarh je primljen 4. novembra, kako je tada saopšteno iz SPC, dobrog opšteg stanja, bez tegoba i temperature nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje virusa SARS CoV2 , ali se njegovo stanje prolazno pogoršalo 12. novembra, a poslednja tri dana pojavila se srčana slabost, koju su lekari uspevali da stave pod kontrolu.

Opšte stanja patrijarha, kako je objavljeno na sajtu SPC, pogoršalo se juče u jutarnjim časovima, kada je stalni konzilijum lekara, uz koje su i lekari iz Ruske Federacije, utvrdio je da je zdravstveno stanje njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja kompleksno.

Patrijarh Irinej, koji je 45. po redu poglavar SPC poslednju put je služio u Podgorici, zaupokojenu arhijerejsku Liturgiju sa opelom na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je takođe preminuo od posledica korone.

Tanjug, RTV