BEOGRAD – Svečanom sednicom Dekanskog kolegijuma obeleženo je 100 godina postojanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ova ustanova je do sada iznedrila 42.000 lekara, 3.000 doktora nauka, a u godini jubileja primili su i novih 630 studenata. S bogatom istorijom, koja obuhvata ceo vek, Medicinski fakultet u Beogradu predstavlja jedan od stubova razvoja medicine, medicinske edukacije i istraživanja, kao i akademskog života u našoj zemlji. Fakultet je počeo s radom 9.12.1920. godine govorom profesora i prvog dekana Fakulteta Milana Jovanovića-Batuta u Svečanoj sali Univerziteta, nakon čega je održano prvo predavanje dr Nika Miljanića. 

Na svečanom sastanku, koji je otvorio dekan Fakulteta prof. dr Nebojša Lalić, dodeljene su i ovogodišnje nagrade kolegama za naučnoistraživački i pedagoški rad.  Skromno, i u skladu sa epidemiološkim merama na sednicu su se online putem uključili i lekari iz inostranstva sa kojima fakultet uspešno sarađuje.

„Ono što je Medicinski fakultet od početka, ali i  tokom burnih 100 godina uspeo da održi jeste koncept savremenog istraživačkog fakulteta koji su doneli njeni istraživači. Naš glavni cilj za ubuduće je da Medicinski fakultet ostane važan deo evropske univerzitetske slike, da ostane fakultet svog naroda i svoje zemlje i da stvori povoljan akademski ambijent za stvaranje nove armije mladih ljudi posvećenih medicini i njenim dostignućima“, rekao je prof. dr Nebojša Lalić, dekan Fakulteta.   

Prof. dr Lalić je napomenuo da je ponosan što se oko 400 studenata samoinicijativno prijavilo da volontira u bolnicama i domovima zdravlja i tako pomognu zdravstvenom sistemu Srbije u borbi sa virusom korona.