BEOGRAD – Poreska uprava Srbije objavila je danas spiskove najvećih poreskih dužnika, a na čelu su se po kategorijama našli “Beobanka”, “Impuls petrol”, “Mera invest” i preduzetnik SWM. Kod pravnih lica u stečaju lideri po poreskom dugu su Beobanka AD u stečaju koja duguje 33,5 milijardi dinara, Astra banka AD u stečaju sa 20,8 milijardi i Beogradska banka AD u stečaju sa 18 milijardi dinara duga.

Na objavljenom spisku je 764 pravnih lica u stečaju, a uslov da podaci o njihovim dugovima budu objavljeni je bio da duguju iznad 20 miliona dinara.

Među pravnim licima kojima je oduzet poreski identifikacioni broj (PIB) najveći dužnik je sa 4,78 milijardi dinara novosadski “Impuls petrol” a slede beogradski “Hadži invest” sa 943 miliona dinara i novosadska “Dunav Grupa agregati” sa 827 miliona dinara duga.

Podaci su objavljeni za 381 pravno lice sa oduzetim PIB-om a uslov je bio da imaju poreski dug veći od 20 miliona dinara.

U kategoriji aktivnih pravnih lica najveći dužnici su beogradski “Mera invest” sa 1,10 milijardu dinara duga, a slede šabačka “Magma prom” sa 1,04 milijardi i beogradski “Termol” sa 805 miliona dinara duga.

Na ovoj listi je 335 poreskih dužnika koji imaju dug veći od 20 miliona dinara.

Preko pet miliona dinara duga sudeći po javno objavljenom spisku ima 2636 preduzetnika.

U vrhu liste su samostalna zanatsko građevinska radnja SWM iz Lapova sa 129 miliona dinara poreskog duga, te SZTR Almanda iz Novog Sada sa 110 miliona, i Radnja za proizvodnju drvene ambalaže i trgovinu Jovana Stilet iz Jagodine sa 107 miliona dinara poreskog duga.

Spiskovi odnosno obaveštenje o iznosu poreskog duga obveznika objavljeni su u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Svi objavljeni podaci o poreskom dugu su po preseku na dan 30. novembar ove godine.

Tanjug