Ove godine moguć rekordan rod pšenice

NOVI SAD – Jesenja setva pšenice obavljena je u oktobru na oko 600.000 hektara, što je približno 60 odsto površina, preostali deo sejan je ovih dana, a na nekim njivama setva se i danas obavlja, izjavio je za Biznis.rs agroekonomski analitičar Milan Prostran. On je ocenio da je dodatni motiv za proizvođače ovogodišnja cena, koja je, uprkos pandemiji, veća nego prošle godine.

“Ove jeseni cena je bila povoljnija nego prethodnih godina u vreme setve, pa je stimulisala mnoge poljoprivrednike da uđu u posao. Cena je dostigla nivo od 21,22 dinara po kilogramu, što je nešto više nego prošle godine, kada je cena pšenice u ovom periodu bila između 17 i 18 dinara. To je pokrenulo interes proizvođača, pa se oni koji raspolažu pšenicom od ovogodišnje žetve, uzdržavaju od prodaje očekujući da će krajem decembra ili polovinom januara cena biti još bolja“, navodi Prostran.

On ističe da se, i pored kišne jeseni i otežane pripreme zemljišta, ukoliko bude dobra zima i proleće, može očekivati jaka, možda čak i rekordna proizvodnja.

Fonet

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *