BEOGRAD, DESPOTOVAC – Stefan Rusov i Milica Mirjanić pronađeni su nekoliko trenutaka nakon što je otkriven njihov automobil u kome su bili. Automobil je pronađen u visoravni Brezavica u reonu Straže na putu. Vozilo su pronašli pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije (GSSS).

Više od 80 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovalo je u opsežnoj akciji potrage za Milicom Mirjanić i Stefanom Rusovim koji su večeras pronađeni, nepovređeni, u blizni mesta Brezovica.

Luka Čaušević, pripadnik SVS, objasnio je da su odmah po prijavi nestanka Stefana i Milice, u podnožju planine Bejanica, pripadnici Sektora za vanredne aktivno krenuli u potragu za njima.

„Nakon 15 sati potrage, angažovanja pripadnika Sektora za vanredne situacije, Direkcije policije, lovaca i meštana akcija je na sreću završena uspešno. Stefani i Milica su pronađeni i uspešno vraćeni kućama“, rekao je Čaušević.

Čaušević se zahvalio pripadnicima Sektora za vanredne situacije, policijskim službenicima iz Jagodine, Kragujevca, Požarevca, Bora i Zaječara, pripadnicima Uprave kriminalističke policije i Uprave granične policije i Helikopterske jedinice.

On je istakao da su veliki doprinos u pronalasku i spasavanju Milice i Stefana dali i pripadnici Gorske službe spašavanja, lovci, šumari, a posebno se zahvalio meštanima koji su tokom cele potrage policiji davali informacije koje su bila od koristi za pronalazak ovo dvoje ljudi.

Načelnik Policijske stanice Despotovac Bojan Ilić istakao je da policija odmah po prijavi preduzela sve mere i radnje, obavestila sve linije rada i direktno se uključila u potragu.

„Nestanka je prijavljen oko 2.20, posle ponoći i od tog momenta u akciju spasavanja i pronalaženja uključilo se 80 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i zaposleni u javnom preduzeću „Srbija šume“, veliki broj lovaca iz okolnih lovačkih društava, građani“, rekao je Ilić i objasnio da je potraga vođena po vrlo nepristupačnom i teškom terenu, lošim vremenskim uslovima i noću zbog čega je korišćena termovizijska oprema i uređaji za noćno osmatranje.

On je ukazao da su Stefan i Milica pronađeni od strane lovca, angažovanog u potrazi, večeras oko 17. 30 sati bez povreda i promrzlina.

Zamenik načelnika Policijske uprave Jagodina Dejan Purić ocenio je da je ova akcija potrage pokazala efikasnost sadejstva svih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i dobre saradnje sa drugim institucijama, udruženjima i građanima.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić zahvalio se Štabu za vanredne situacije u tom mestu, Ministarstvu unutrašnjih poslova, lovcima, pripadnicima Gorske službe spasavanja i svim ljudima koji su informacijama i aktivnostima pomogli da se ova potraga srećno okonča i da se Milica i Stefan pronađu.

„Šire područje Lisine, koje je pretraživano, je jedan od najvećih nenaseljenih predela u Srbiji, sa ogromnim površinama pod šumom, jako je težak za kretanje i pretragu. Ljudi su uložili ogromne napore“, objasnio je Nikolić koji je apelovao na ljude da izvuku pouku iz ovog slučaja i budu obazrivi.

Rusov: Ne bi se dobro završilo da nismo naleteli na kolibu

Stefan Rusov, koji je večeras sa Milicom Mirjanić pronađen posle više od 40 sati od kako su se izgubili, rekao je da se automobil kojima su putovali nije pokvario, već su tokom vožnje naleteli na duboki sneg.

Prema njegovim rečima, odlučili su da se sklone na sigurno, odnosno u kolibu na koju su naišli, kako ne bi trošili gorivo na grejanje.

“Ne bi se dobro završilo da nismo naleteli na kolibu. Bio je mrkli mrak, samo smo uleteli unutra. Mislili smo da ćemo naći neke meštane u okolini, međutim svuda je pustoš tamo, nije bilo apsolutno nikoga“, rekao je Stefan za Večernje novosti, zahvaljujući svima koji su učestvovali u potrazi.

RTV, FoNet, Tanjug,