Najava povećanja rudne rente

BEOGRAD – Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović najavila je da će tražiti povećanje iznosa rudne rente u Srbiji. Ona objašnjava da je visina rudne rente definisana Zakonom o utvrđivanju naknada za korišćenje javnih dobara, za koju je nadležno Ministarstvo finansija.
„Trenutno radimo detaljne analize i uskoro ćemo se obratiti Ministarstvu finansija, kako bi pokrenuli proceduru izmena“, ističe Mihajlović.

Procenti rudne rente već dugo se u Srbiji nisu menjali. Ovaj prihod od svakog investitora koji eksploatiše rudna bogatstva Srbije, u visini od 60 odsto pripada budžetu Republike Srbije, a 40 odsto jedinicama lokalne samouprave na čijoj teritoriji je eksploatacija.

Najniži iznos plaća se za ekspolataciju soli – jedan odsto. Za korišćenje drugih resursa i rezervi mineralnih sirovina, kao što su ugalj i uljni škriljci, nafta i gas, radioaktivne sirovine, metalične sirovine, tehnogene i nematalične sirovine, podzemne vode iz kojih se dobijaju korisne mineralne sirovine ili gasove koji se sa njima javljaju naknada iznosi od tri do sedam odsto prihoda.

Prihodi od rudarstva u Srbiji iznose oko dva odsto BDP, a naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji su među najnižim u Evropi. U Hrvatskoj su 10 odsto, u Mađarskoj i Rumuniji, 12, a u Sloveniji 18 procenata. Najvišu rudnu rentu ima Ruska federacija, 22 odsto prihoda.

FoNet

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *