Ambasadsor Falkoni: Bez igre savezništava za rešenje Kosova i Metohije

BEOGRAD – Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni ocenjuje da nije preterano reći da je Francuska strateški partner Srbije, da sa njom gaji dinamične bilateralne odnose i politički dijalog sa poverenjem, a kada se dođe do pitanja Kosova, kako kaže, ni jedna spoljna sila ne treba da diktira uslove eventualnog dogovora koji se tiče normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Nema dakle “igre savezništava “, poručuje Falkoni u pisanom intervjuu za Tanjug, odgovarajući na pitanje da li su preterane ocene koje su se ovde čule posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona u Parizu, da je Srbija u Francuskoj napokon dobila saveznika na Zapadu i očekivanja od Pariza kada je reč o rešenju kosovskog problema.

“Francuska u potpunosti podržava posredovanje Evropske unije u ovom dijalogu jer mi smatramo da je to pitanje evropske bezbednosti. Uloga facilitatora je da vidi polje mogućnosti, da uzme u obzir stavove strana, njihove crvene linije, da sačini, ukoliko do toga dođe, predloge, učini da dijalog da rezultate i, ukoliko je potrebno, upotrebi svoj uticaj”, pojašnjava Falkoni.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *