Kritika u LA Tajms pokušaj sabotaže “Dare iz Jasenovca”

LOS ANĐELES – Na dan početka distrubucije u SAD srpski kandidat za 93. nagradu američke Akademije filmske umetnosti i nauke Oskar “Dara iz Jasenovca” suočava se s novim negativnim kritikama, ovog puta u Los Anđeles tajmsu, saopštili su distributeri filma.
Nakon neosnovane tvrdnje Džeja Veisberga u Varajetiju da je film neskrivena srpska nacionalistička propaganda, a koja je objavljena neposredno pred glasanje za nominacije za Zlatnog globusa, nova kritika u LA Tajmsu nedvosmisleno predstavlja opstrukciju nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oskar.

S druge strane, praćena brojnim pozitivnim kritikama “Dara” isplivava kao edukativno ostvarenje koje na umetnički način osvetljava značajan deo istorije, kaže se u saopštenju. Ističe se da je u tekstu u LA tajmsu jasno uočljiv nedvosmislen potez sabotaže filma u trci za prestižnu nagradu. Naime, uz žustru kritiku tematike kojom se film bavi, navodi se da je “najciničnije da je film kandidat za Oskara”. Kako se smatra autor teksta, to je još jedan žalostan znak da za neke ljude put do nagrade i uglednosti – i naizgled, efikasne poruke protiv komšija – ide preko holokausta.

Ipak, tu se kritičar ne zaustavlja već navodi da je logor bio za Jevreje, a “ono što epsko delo varvarstva i sentimentalnosti Predraga Antonijevića želi da isforsira jeste da je uništavanje Srba bio stvarni cilj i da su deca imala svoj sopstveni logor” i dodaje da je “naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt”. U želji da što više ocrni film i pokaže da je antihrvatski, pored gore iznete neistine o prirodi logora Jasenovac, kritičar uvodi nastranu priču o nepostojećem incestu brata i sestre u trenutku masovnog ubijanja Srba namerno previđajući da se radi o istinitoj priči u kojoj su akteri polusestra komandanta logora Maksa Luburuća Nada i Dinko Šakić, potonji upravnik logora, koji su ostali zajedno do kraja života. Međutim, uprkos turbulencijama, navodi se u saopštenju distributera, “Dara iz Jasenovca” edukativno je ostvarenje koje na umetnički način osvetljava značajan deo istorije.

Tanjug

Foto:

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *