BEOGRAD – Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je danas čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti, u kojoj ističe da je Francuska uz Srbiju i da su u razmeni mišljenja u Parizu 1. februara potvrđeni saglasnost i zajednička volja da se i dalje produbljuju bilateralni odnosi.

U čestitci Makrona se kaže:

“Gospodine predsedniče, dragi Aleksandre,

Povodom državnog praznika Republike Srbije, upućujem Vam u ime Francuske i u svoje ime srdačne čestitke.

Duh koji je vladao tokom moje posete Beogradu 15. i 16. jula 2019. godine, a koja mi je omogućila da sagledam koliko je Francuska prisutna u srcima Srba, nastavio je da pokreće naše aktivnosti.

Bio sam veoma srećan kada smo razmenili mišljenja u Parizu 1. februara, pri čemu su potvrđeni saglasnost i zajednička volja da i dalje produbljujemo naše bilateralne odnose.

Realizacija projekta beogradskog metroa, kao simbola naše saradnje, omogućiće, uveren sam u to, da se privuku i druga francuska ulaganja.

Kao što smo razgovarali u Parizu, ostajem odlučan da podržim napore vezane za dijalog između Beograda i Prištine, uz podršku evropskog posredovanja, a u cilju zaključenja sveopšteg i konačnog sporazuma koji će doprineti stabilnosti celog regiona.

Budite uvereni da je Francuska uz Srbiju, kako bi je podržala na putu reformi, a posebno u oblasti vladavine prava u okviru obnovljene procedure pridruživanja koju ste prihvatili i koja je,ubeđen sam, u interesu Srbije i njenih građana.

Još jednom Vam upućujem srdačne čestitke i molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog najvećeg uvažavanja”, navodi se u čestitki francuskog predsednika.

Na kraju pisma, predsednik Makron je svojeručno dodao:

“Još jednom hvala za našu razmenu mišljenja. Možeš da računaš na mene i ja računam na tebe”.

Tanjug

Foto: predsednik.rs