BEOGRAD – Darko Tanasković, bivši ambasador u Unesku kazao je da Priština nije ponovilo svoj zahtev za prijem u Unesko od 2015. godine i da gotovo ne postoje šanse da se to dogodi i tokom 2021.

“Najavljivano je iz Prištine da bi se u spoljno-političkoj agendi Kosova mogao naći zahtev za prijem u Unesko ove godine. Genearlna konferencija Unesko se održava svake druge godine i zakazana je za jesen 2021. godine. Zvaničnici sa Kosmeta bi već morali da počnu sa pripremama stvaranja logistike i lobiranjem za zahtev za prijem u Unsesko. Međutim, nema takvih informacija sa Kosmeta” kazao je Tanasković za Tanjug.

Kako kaže, nedavni izbori u Prištini i proces formiranja vlasti , koji podrazumeva sukobe među samim Albanicima na Kosovu i Metohiji u mnogome otežavaju donošenje odluke o apiciranju za članstvo u Unseko.

“Nisam siguran, zapravo, gotovo da ne postoje šanse da Kosovo ove godine podnese zahtev za prijem u Unseko. Pre nekoliko dana zvaničnici iz administracije Kosova doživeli su diplomatski debakl kada su već računali da imaju dovoljno glasova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova. Ne verujem da će ulaziti u ponovni rizik diplomaskog kraha” kazao je Tanasković.

Prema njegovim rečima prištinske vlasti su povremeno sklone izvesnom avanturizmu kao što je to bio slučaj 2017. godine, ali su odustali jer su njihovi pokrovitelji iz sveta procenili da nemaju šanse.

Tanjug