PRIŠTINA/KOSOVSKA MITROVICA – Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je večeras posle parlamentarnih izbora na Kosovu da je Priština htela da umanji snagu Srpske liste da se u institucijama bori za svoj narod, ali da je “jedinstvom i slogom” taj plan osujećen i lista je osvojila svih 10 mandata, koliko je predviđeno za srpsku zajednicu na Kosmetu.

“Ovi izbori su održani u posebnim okolnostima, zbog pandemije i mnogih trikova kojim je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda i snagu Srpske liste da se u institucijama u Prištini bori za svoj narod. Jedinstvom i slogom smo osujetili te njihove namere. Želim da zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Direktoru kancelarije za KiM Petru Petkoviću”, rekao je Rakić.

Predsednik Opštinske izborne komisije Severne Kosovske Mitrovice Slobodan Dimitrijević izjavio je da je izborni dan protekao bez ikakvih problema i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

“Sedam izbornih centara sa 23 biračka mesta zatvorena su tačno u 19 časova. Iako je bilo sumnji da će doći do problema, u saradnji sa policijom i tužilaštvom, sve su te sumnje otklonjene, tako da mogu da kažem da je izborni dan protekao mirno”, rekao je Dimitrijević. On je zahvalio biračima koji su, kako je istakao, izašli u velikom broju, kao i svima koji su učestvovali u ovom izbornom procesu i doprineli da izborni dan prođe bez ijednog incidenta.

Centralna izborna komisija saopštila je večeras da je najveća izlaznost u opštinama gde je većinsko srpsko stanovništvo zabeležena u Leposaviću, u kojem je od 12.482 upisanih birača glasalo 10.419 ili 85,23 odsto.

Na drugom mestu po izlaznosti je Zubin Potok gde je svoju građansko pravo iskoristilo 4.530 upisanih građana ili 81,58 odsto.

I u ostalim opštinama na severu Kosova i Metohije je bila velika izlaznost birača – u Zvečanu je zabeleženo 6.828 glasova ili 81,47 odsto, dok je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici glasačko pravo iskoristilo 12.204 birača ili 69,47 odsto.

U srpskim sredinama južno od reke Ibar izlaznost je takođe veća od proseka na Kosmetu.

U Štrpcu je glasalo 6.869 birača ili 56,20 odsto, u Novom Brdu 4.740 glasova ili 51,56 odsto, Gračanici 7.993 ili 40,27 odsto, Ranilugu 2.656 ili 54,75 odsto od ukupnog broja birača, u Partešu 2.208 ili 48,56 odsto i u Klokotu 1.806 upisanih ili 50,28 odsto.

Tanjug, RTV, Fonet