ABU DABI – Očekujem da ova godina bude dobra za domaću odbrambenu industriju, izjavio je potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović posle, kako kaže uspešnog nastupa domaćih kompanija na jednom od najvećih sajmova naoružanja u svetu “IDEX 2021” koji je održan u Abu Dabiju. ,Stefanović, koji se upravo vratio iz Abu Dabija gde je imao brojne susrete sa kolegama iz brojnih zemalja, navodi za Tanjug da su kompanije domaće odbrambene industrije predvođene Jugoimport SDPR-om uspešno nastupile i ističe da je bilo dosta zainteresovanih širom sveta za sklapanje ugovora i poslova sa našim firmama.

Poručio je da su srpski proizvođači pokazali da mogu da drže drže korak sa modernim svetom u proizvodnji savremenog naoružanja, ali i da predstavili neke inovacije i modernizacije u oblasti naoružanja. .

“Uveren sam i očekujem, posle interesovanja koje sam mogao da vidim na štandovima naših izlagača i interesovanja predstavnika država i vojski širom sveta, koji su razgovarali sa nama, da ova godina bude dobra za domaću odbrambenu industriju”, rekao je Stefanović, sumirajući rezultate proteklog sajma koji je okupio u Nacionalnom izložbenom centru u Abu Dabiju više od 900 izlagaca iz 59 zemalja.

Stefanović ističe da je to jedna od najvećih sajmova u svetu posvećenih kopnenoj vojsci, ali i pomorstvu i delom avijaciji i da je uprkos situaciji sa kovidom i ove godine veliki broj izlagača bio prisutan i da očigledno veliki broj zemalja smatra da je važno da predstave rezultati njihove odbrambene industrije,

“Ovo je i za nas bilo veoma značajno”, ističe Stefanović.

Kako kaže na našem štadu prvi put je bio integrisan i veći broj kompanija domaće odbrambene industrije koje su jedinstveno predstavile našu ponudu naoružanja, sve ono što se proizvodi u Srbiji odnosno najveći deo toga.

“Hteli smo smo da pokažemo da je naša pamet, to jest srpski proizvođači kadri da drže korak sa modernim svetom u proizvodnji savremenog naoružanja, ali i da predstavimo neke inovacije i modernizacije naoružanja koje se već nalazi u sastavu velikog broja vojski u svetu”, naveo je Stefanović.

Srbija je predstavila i projekte sa kojima smo otišli korak napred, na primer, koji se tiču municije i sredstava kao što su “Tamnava” (višecevi raketni lanser) i “Šumadija” (raketni sistem), PASARS (samohodni raketno-artiljerijski sistem), oklopni transporteri “Miloš” i “Lazar” kao i Zastavin programa lakog pešadijskog naoružanja i drugo, navodi ministar.

Tanjug