BEOGRAD – U okviru događaja koji je trajao 24 sata, 15 hirurga iz 13 različitih zemalja izvršilo je 13 ortopedskih operacija uz pomoć mešovite realnosti. Pod vođstvom profesora Tomasa Gregorija iz Bolnice Avesen AP-HP u Francuskoj, koji je izvršio prvu operaciju uz pomoć mešovite realnosti još 2017. godine, hirurzi su virtuelno sarađivali koristeći Microsoft HoloLens 2.

Svih 13 operacija urađeno je uz pomoć mešovite realnosti pod vođstvom profesora Gregorija i njegovog tima iz Bolnice Avisen AP-HP, odakle je operacija prenošena u više zemalja, među kojima su Francuska, Indija, UAE, Južna Afrika, Ukrajina, Nemačka, Belgija, Maroko, Brazil, Bolivija, Meksiko, SAD i UK.

Opremljeni sa HoloLensom 2 i Dynamics 365 Remote Assist, hirurzi u svakoj zemlji su mogli da:

  • vizualizuju i vrše operaciju pomoću holograma;
  • dele vizuelni prikaz operacije u realnom vremenu, zahvaljujući čemu su na raspologanju imali ekspertizu kolega na daljinu o različitim kliničkim slučajevima;
  • obuče svoje kolege na daljinu, čime su obogatili njihovu hiruršku praksu.

HoloLens su bežične, hologramske naočare za mešovitu realnost koje mogu da se povežu sa raznim aplikacijama i rešenjima u cilju poboljšanja ili omogućavanja saradnje, inovacije i produktivnosti. U poređenju sa prethodnim verzijama, HoloLens 2 je lakši, udobniji i prikladniji za hirurga. Tehnologija za praćenje pokreta očiju i ruku otkriva gde hirurg gleda, što mu omogućava veliku preciznost prim operacijama.

Povezana vest:  Huawei predstavio HUAWEI P20 lite sa FullView Display 2.0

Međunarodna komponenta ovog događaja omogućila je zdravstvenim radnicima iz različitih zemalja i kultura da međusobno dele raznovrsnu i bogatu praksu.

  • Dr Ašiš Babulkar (direktor Odeljenja za ramene i sportske povrede, Bolnica Dinanat Mangeškar u Puni, Indija): „U nekim zemljama gde je veća ekspertiza, hirurzi imaju bolje rezultate u određenim kliničkim slučajevima. Ovo iskustvo nam je omogućilo da učimo od drugih na nov način i unapredimo svoje hirurške veštine.”
  • Dr Bruno Gobato (ortopedski hirurg – odeljenje za povrede ramena i lakta, Bolnica Džaragua, Brazil): „Veličina ovog projekta se ogleda u njegovoj sposobnosti da okupi ljude iz različitih kultura i ekspertize. To je najbolji način da se demokratizuje primena mešovite realnosti u hirurškom bloku.
  • Dr Rašed Alšael (direktor ortopedije i traume, VPS Burdžel medicinski kompleks, UAE): „HoloLens će promeniti način na koji operišemo. Počećemo da ga koristimo pri obuci budućih hirurga ali i za pomoć na daljinu. To je jedan novi svet za zdravstveni sektor.”
  • Profesor Tomas Gregori (hirurg za povrede ramena, lakta, zgloba i ruke, Bolnica Avesen AP-HP, Francuska): „Mešovita realnost menja našu hiruršku praksu. HoloLens 2 vrši posao asistenta i omogućava nam da koristimo tehnologiju kako bismo obezbedili i standardizovali operacije.”
  • Šarl Klestrupo (direktor javnog sektora, Microsoft Francuska): „Verujemo da je zdravstvo najvažnija oblast u kojoj tehnologija treba da ima značajan uticaj u službi javnog interesa. Efikasna primena tehnologije doprinosi unapređenju brige o zdravlju na globalnom nivou. Od iskustva pacijenta i prakse pružilaca zdravstvenih usluga, do pružanja sveobuhvatnijih i bezbednijih informacija svim interesnim grupama.”

Posvećenost Univerzitetske bolnice Avesen AP-HP i LaMSN Univerziteta Sorbona u Parizu medicinskim inovacijama

Povezana vest:  HONOR otkrio svoju novu brend strategiju na predstavljanju HONOR View40 u Kini

Već dugi niz godina, profesor Tomas Gregori i Univerzitetska bolnica Avesen AP-HPU posvećeni su razvoju modernog, efikasnog i bezbednog zdravstvenog sistema koji povećava sposobnosti svakog hirurga.

Kao jedan od glavnih igrača u primenjenim istraživanjima i inovacijama u zdravstvu, Univerzitetska bolnica Avesen AP-HP je pionir u primeni najsavremenijih tehnologija. Ona takođe služi kao centar za obuku budućih doktora.

Putem prve ikada operacije izvedene pomoću mešane realnosti koja je sprovedena 2017. godine, ali i skorašnje 24-časovne holografske operacije, Avesen AP-HP, zajedno sa svojim partnerima, deli svoju ekspertizu u medicinskim inovacijama, sa kolegama širom sveta.

Povezana vest:  SteelSeries predstavlja nove velike QcK podloge i do dimenzija od čak 160 x 80 cm

Zahvaljujući svojoj interdisciplinarnoj viziji, LaMSN Univerziteta Sorbona u Parizu je posvećen inovacijama i razvoju alata za učenje i praksu u hirurgiji na bazi veštačke inteligencije (VI) i mešovite realnosti. U okviru njega radi i VI hirurški centar Moveo koji vodi profesor Tomas Gregori. Moveo između ostalog obrađuje velike količine hirurških podataka koje sakuplja HoloLens. Ovi podaci se unose u VI algoritam i hirurzima daju preporuke u realnom vremenu, čime unapređuju procedure koje oni obavljaju.

Hirurzi koji su učestvovali u 24-satnoj operaciji:

– profesor Stefan Grejner – NEMAČKA

– doktor Džon Erikson – SAD

– doktor Džon Sledž – SAD

– doktor Bruno Gobato – BRAZIL

– doktor Ašiš Babulkar – INDIJA

– profesor Rodžer Emeri – UJEDINJENO KRALJEVSTVO

– profesor Stiven Roš – JUŽNA AFRIKA

– doktor Žan-Florin Kjornoak – BELGIJA

– doktor Džaber Al-Kajli – UAE

– doktor Rašed Alšael – UAE

– doktor Amara Gantijer – BOLIVIJA

– doktor Mišel Ruiz – MEKSIKO

– profesor Belkasem Čagar – KRALJEVINA MAROKO

– profesor Abderahim Rafauji – KRALJEVINA MAROKO

– doktor Oleksandr Strafun – UKRAJINA