BEOGRAD – Za sve osnovce i srednjoškolce koji se pitaju kako da upišu vojne škole i postanu deo odvažnog stroja Vojske Srbije, tradicionalna akcija u kojoj vojne škole omogućavaju zainteresovanim da ih posete daje jedinstvenu priliku da dobiju odgovore na sva pitanja.

Svake subote do 31. marta, od 11 do 13 časova, Vojna akademija, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola otvorene su za posete zainteresovanih učenika i njihovih roditelja. Profesori, kadeti i učenici vojnih škola upoznaće ih sa procesom upisa i pomoći da na najbolji način lično sagledaju šta ih očekuje ukoliko njihov izbor bude vojni poziv.

Zbog čega je važna ova akcija objasnio je major Željko Jokić, nastavnik na Katedri za naoružanje i vojnu opremu Kopnene vojske.

“U direktnom kontaktu i na licu mesta, zainteresovani se mogu upoznati sa nastavnim programima, vannastavnim aktivnostima i smeštajnim i sportskim kapacitetima vojnih škola. U razgovoru sa nastavnicima mogu detaljno da se upoznaju sa studijskim programima i planom nastave. Biće im omogućeno da uđu u sobe kadeta i vide gde kadeti žive i rade. Da uđu u kabinete gde se realizuje nastavni proces i uvere se u kvalitet opremljenosti kabineta”, ističe major Jokić.

Ovo je prilika da se uvere u prednosti vojnih škola koje omogućavaju kvalitetno i besplatno školovanje, smeštaj, udžbenike i zdravstvenu zaštitu.

-“Vojna akademija pored nastavnog sadržaja nudi i obilje vannastavnih aktivnosti, kao što su razne sekcije – sportske, glumačke, muzičke, literarne, retoričke. Na Vojnoj akademiji, od pre dve godine, postoji i najsavremenija Pištoljska streljana. Pored pucaone za bojno gađanje postoji i simulacioni trenažer koji je jedinstven na Balkanu. Kada završe Vojnu akademiju, kadeti postaju potporučnici Vojske Srbije i dobijaju stalno zaposlenje, što nijedan fakultet u zemlji ne pruža kao mogućnost. Takođe, nakon završetka Vojne akademije, potporučnici imaju mogućnost nastavka školovanja. Postoje dve grane usavršavanja. Jedna podrazumeva Osnovni komandno-štabni kurs, Komandno-štabno usavršavanje i Generalštabno usavršavanje, a druga podrazumeva akademsko usavršavanje kroz master i doktorske studije”, ističe major Jokić.

Među prvima koji je danas došao da se raspita o uslovima upisa u Vojnu akademiju je Luka Ćelić iz Šapca.

“Na sajtu sam saznao sve uslove. Video sam dosta fotografija koje su me privukle. Došao sam da vidim kako je ovde, kakvi su uslovi života i rada, da vidim neke tipove naoružanja i sportske dvorane”, rekao je Ćelić.

Luka ističe da još od prošle godine zna koji su uslovi za upis u Vojnu akademiju i da se uveliko sprema za prijemni ispit.

“Pripremam se od prošle godine. Video sam na sajtu da treba spremiti matematiku i fizičko. To sam i pripremao i nadam se da ću uspeti”, kaže Luka Ćelić.

U školskoj 2021/2022. godini Vojna akademija primiće 210 kadeta na sedam studijskih programa, Medicinski fakultet VMA upisaće u najmlađu klasu integrisanih akademskih studije medicine 40 kadeta, Vojna gimnazija upisaće 80 učenika u prvi razred, dok će po pet učenika iz građanstva moći da upišu drugu i treću godinu, a Srednja stručna vojna škola “1300 kaplara” upisaće 60 učenika na pet smerova.

Detaljnije o konkursu za upis u vojne škole zainteresovani se mogu informisati na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane (www.mod.gov.rs), sajtovima vojnih škola i u okviru akcije “Otvorena vrata”, na sledećim adresama:

VOJNA AKADEMIJA

Veljka Lukića Kurjaka 33, Beograd
Tel: 011/3603-344 • 011/3603-341

e-mail: stud.sluzba@va.mod.gov.rs
www.va.mod.gov.rs

VOJNA GIMNAZIJA

Humska 22, Beograd
Tel: 011/3603-655 i 011/3603-972

e-mail: vogi@mod.gov.rs
www.gimnazija.mod.gov.rs

SREDNJA STRUČNA VOJNA ŠKOLA “1300 kaplara”

Humska 22, Beograd
Tel: 011/3603-634 i 011/3603-738

e-mail: ssvs@mod.gov.rs

www.vojnaskola.mod.gov.rs

RTV