NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da se radovi na automatizaciji i modernizaciji protivgradne zaštite Radarskog centra „Fruška gora“ odvijaju predviđenom dinamikom, te najavio da su stvoreni uslovi za početak automatizacije sistema i u radarskim centrima „Samoš“ i „Bajša“, za šta će Pokrajinska vlada izdvojiti gotovo dve milijarde dinara.

„Ovo je važna vest za poljoprivrednike i gazdinstva jer se konkretno na delu borimo za smanjivanje posledica koje mogu naneti gradonosni oblaci i koje mogu biti veoma velike. Od 118 lansirnih stanica Radarskog centra „Fruška gora“ 55 je već automatizovano“, izjavio je predsednik Mirović nakon obilaska tog radarskog centra.

On je istakao da je Skupština Vojvodine juče donela odluku o obezbeđivanju neophodnih finansijskih sredstava za početak procedure modernizacije sistema i u druga dva radarska centra na teritoriji Vojvodine – „Bajša“ i „Samoš“.

„Time ćemo pokriti celu teritoriju Vojvodine i smanjiti rizike od posledica grada za 30 do 40 procenata. Uvođenjem daljinskog sistema automatizovane odbrane od gradonosnih oblaka, rakete će, umesto velikog broja ljudi, lansirati operater iz radarskog centra, što će omogućiti efikasnije i brže delovanje“, naveo je Mirović.

RTV