PODGORICA – Prošlonedeljno parlamentarno saslušanje potpredsednika vlade Dritana Abazovića pretvorilo se u skandal međunarodnih razmera, jer je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost u materijalima dostavljenim poslanicima Odbora za bezbednost otkrio imena, funkcije i delokrug rada domaćih operativaca ANB-a, piše podgorička Pobjeda. Time su, navodi se, prekršeni zakon i protokoli NATO, pošto je razotkriven identitet agenata CIA koji su boravili u Crnoj Gori. Američki diplomata i bivši ambasador pri NATO Kurt Voker u izjavi za podgorički dnevnik tvrdi da vlade SAD i Crne Gore sada vode bliske konsultacije o načinu rešavanja ozbiljne situacije sa curenjem tajnih podataka iz Agencije za nacionalnu bezbednost.

Voker kaže da je ključno da crnogorske vlasti ubuduće rade na zaštiti tajnih podataka ili aktivnosti koje im dele crnogorski NATO saveznici. Ako ovakva vrsta informacija nije zaštićena, prema njegovim rečima, najviše će stradati crnogorski građani.

“Objavljivanje tajnih podataka je vrlo ozbiljno i zabrinjavajuće. Ključno je da crnogorske vlasti ubuduće rade na zaštiti tajnih podataka ili aktivnosti koje im dele crnogorski NATO saveznici. Ako ovakva vrsta informacija nije zaštićena, najviše će stradati crnogorski građani”, naveo je Voker.

Tanjug