NOVI SAD – Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) nominovala je digitalnu platformu AgroSens za nagradu Svetskog samita za informaciono društvo (WSIS Prizes 2021), kao jednu od najboljih aplikacija za e-poljoprivredu. AgroSens je jednostavan digitalni alat koji poljoprivrednicima omogućava da prate stanje useva i planiraju aktivnosti pomoću mobilnih telefona ili računara na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, različitih senzora i meteoroloških stanica.

Kako se zbog epidemije koronavirusa sve više aktivnosti obavlja na daljinu, platforma AgroSens posebno je dobila na značaju i stalno se unapređuje da bi na najbolji način odgovorila na potrebe korisnika. Iz Instituta poručuju da ova nominacija dokazuje da je BioSens na pravom putu kada je reč o digitalnoj transformaciji poljoprivrede i pozivaju sve da im se na tom putu pridruže. U toku je faza glasanja koja traje do 31. marta. Svi oni koji žele da pruže podršku i glasaju za AgroSens, postupak je sledeći:

Posetite stranicu i registrujte se, kada stigne mejl za konfirmaciju, kliknite na “Confirmation”, ulogujte se na platformu, kliknite na “Voting Form” i izaberite “e-agriculture” iz padajućeg menija, nađite “AgroSense” i kliknite “Vote”. Misija Instituta BioSens je da podrži digitalnu transformaciju poljoprivrede, podigne svest o njenim benefitima, kao i da sveobuhvatna znanja o tome učini dostupnim široj zajednici. Digitalna platforma AgroSens je besplatna i ima više od 15.000 korisnika, a sve informacije dostupne su na sajtu agrosens.rs.

RTV