LONDON – Britanski premijer Boris Džonson istakao je danas za grčke novine “Ta Nea” da je njegova zemlja legitimni vlasnik antičkih skulptura iz Partenona, odbacujući tako neprestane zahteve Grčke za povratak 2.500 godina starog kulturnog blaga, prenosi Rojters. Agencija navodi da je Džonson ponovio da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura.

Rojters prenosi da je od osamostaljenja 1832. godine, Grčka više puta pozivala na repatrijaciju blaga, u Britaniji poznatog kao “Eldžinov Mermer”, koje je britanski diplomata lord Eldžin odneo iz hrama Partenona u Atini početkom 19. veka kada je Grčka bila pod osmanskom vlašću.

Britanski muzej u Londonu odbio je da vrati skulpture, otprilike polovinu mermernog friza od 160 metara koji je krasio spomenik iz 5. veka pre nove ere, rekavši da ih je Eldžin stekao zakonskim ugovorom sa Osmanskim carstvom i da su deo svačijeg zajedničkog nasleđa, navodi agencija.

Rojters prenosi da je iza tih tvrdnji stao danas i britanski premijer koji je grčkim novinama potvrdio da je lord Eldžin legalno stekao skulpture iz Partenona u skladu sa zakonima koji su bili na snazi u to vreme.

Tanjug