Intervju Rolana Dime u emisiji “Originali” na RTV1

NOVI SAD – Uoči godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije, gost Originala je Rolan Dima, jedan od najznačajnijih živih evropskih političara i aktivni učesnik u krizi izazvanoj ratom na prostorima EX- Jugoslavije.

Šef Francuske diplomatije u vladi predsednika Fransoa Miterana, sa najdužim stažom u istoriji V Republike, svojevrsni je presek XX veka. Od detinjstva fasciniran francusko – srpskim prijateljstvom, Dima tokom II svetskog rata uzima aktivno učešće u Pokretu otpora i nakon toga nastavlja da se bavi politikom.

Ključnu ulogu ima u stvaranju Evropske Unije, događajima vezanim za pad Berlinskog zida i rat u Ex – Jugoslaviji . Paralelno sa političkom, Dima sve vreme održava karijeru vrhunskog advokata koji je kao lični prijatelj Pabla Pikasa „Gerniku“ vratio u Španiju, ali i posthumno vodio proces Stevice Markovića.

U ekskluzivnom intervjuu za „Originale“, Rolan Dima između ostalog govori o pregovorima sa Slobodanom Miloševićem iza kulisa, sukobu Miterana i Kola, noći u Mastrihtu kada je srušena Jugoslavija i svim promenama francuske politike prema Srbiji .

Na direktno pitanje „ko je konkretno srušio Jugoslaviju“, dao je najdirektniji mogući odgovor.

Razgovor vodio Vladan Jočić.

Autori: Maja Martinović i Vladan Jočić

Emisiju možete danas u 13 časova pogledati na RTV1

Tekst i foto: RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *