BEOGRAD – Predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio je da njegov stav o Kosmetu nije iz “ekstremnog kraja spektra” onih koji bi ga bez razmišljanja priznali i dodaje da je njegov raniji tekst u medijima u kome iznosi svoje viđenje kosovskog problema u šest tačaka, pogrešno protumačen. Kostić je u autorskom tekstu za nedeljnik “Vreme” naveo da je u poslednjih šest godina svoja saznanja o dešavanju na Kosovu i Metohiji, SANU nalazila isključio u sredstvima javnog informisanja, nije ni pozvana, niti je učestvovala u donošenju bilo koje odluke.

“Kako je već naglašeno: “Akademija za to odlučivanje nema ni formalne mogućnosti ni ovlašćenja”. SANU se ipak u kontinuitetu bavila Kosovu i Metohiji kroz svoje aktivnosti, Odbor za Kosovo i Metohiju, Odbor za srpsko pitanje, izložbe, koncerte i drugo; o bukvalno desetinama aktivnosti o kojima je javnost u poslednjih par meseci detaljno informisana”, rekao je Kostić.

On dodaje da je poslednje sopstveno iskustvo SANU stekla tokom skorašnje posete i obnove ugovora o saradnji sa Univerzitetom u Prištini sa privremenim boravkom u Kosovskoj Mitrovici, decembra 2020. godine, prenosi “Blic”.

Kostić u nastavku teksta navodi da su drugi problem “pojedinci koji ili ne podržavaju njegovo mišljenje ili žure sa raznim klasifikacijama”, jer je, kako kaže, u pokušaju da razjasni šta je mislio i rekao u izjavi iz 2015. godine u okviru tada pokrenutog dijaloga , više puta precizirao da je mislio na “napuštanje ideje o punoj političkoj i državnoj kontroli” pokrajine, a nakon svih događaja koji su prethodili.

“Već u sledećim rečenicama tih istupanja, koje su prošle potpuno nezapaženo, izneo sam svoj stav da se po pitanju drugih ključnih problema, pojedinačnih i grupnih prava naših sunarodnika i očuvanja srpske kulturne, umeničke, istorijske i crkvene baštine, moramo boriti “zubima i noktima”. Toliko o defetizmu!”, rekao je Kostić.

Kostić ističe i da je bazrazložno etiketiran kao čovek koji bi bez previše razmišljanja priznao Prištinu.

“Iako neću da verujem da se radi o nameri, automatski je izvršeno moje svrstavanje u onaj ekstremni kraj spektra “Kosovu i i Metohiji rebusa” u kome se nalaze oni koji bi bez razmišljanja sve da priznaju, potpišu i daju, za razliku od druge krajnosti, u kojoj su oni koji ništa od toga ne bi učinili. Između te Scile i Haribde provlačiće se oni koji će odluke donositi”, rekao je Kostić i dodao da ni u jednom javnom istupanju, intervjuu ili tekstu nije pomenuo olako potpisivanje ili davanje bilo čega, niti bi tek tako bilo šta potpisao.

On je ocenio i da je opasna upornost i sumnjive namere onih koji pozivaju na brze odgovore o vekovnim problemima, ističući da mu se kao običnom građaninu čini da za međusobne razgovore i dogovore, “uvek imamo više vremena nego dobre volje”.

Tanjug