MOSKVA – Turkmenistan je prva strana država koja je kupila srpsko borbeno oklopno vozilo “Lazar 3”, izjavio je danas ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, koji je istovremeno i ambasador u Turkmenistana. Zbog njegove brzine i mobilnosti, Lazanski to vozilo naziva “srpskom formulom jedan” u kategoriji oklopnih borbenih vozila i ocenjuje da je prodaja “Lazara 3” još jedna velika pobeda srpske vojne industrije.

Prema njegovim rečima, kao ambasadora Srbije i u Turkmenistanu na nerezidencijalnoj osnovi, uskoro ga očekuje službena poseta toj zemlji tokom koje će se podrobnije interesovati kako ide vojno-tehnička saradnja između vojne industrije Srbije i Turkmenistana.

“U svakom slučaju, to je odlična vest ne samo za kompaniju ‘Jugoimport SDPR’ nego i za njene kooperante, zato što je to prvi put da borbeno vozilo pešadije ‘Lazar 3’ prodajemo jednoj zemlji u Aziji”, istakao je Lazanski.

On je kazao da “Lazar 3” do sad nije prodavan izvan Srbije, da ga je do sada kupila samo Vojska Srbije i da je sada poručena jedna određena količina za Turkmenistan.

“Nadam se da će ovaj prvobitni broj biti i uvećan. U svakom slučaju, to je veliko priznanje našoj vojnoj industriji, posebno kompaniji ‘Jugoimport SDPR’, jer na tržištu vozila te kategorije – između borbenog transportera i borbenog vozila pešadije – imate jako puno dobrih i ako je ‘Lazar 3’ uspeo da se izbori za plasman u Turkmenistanu, onda to znači da je to vozilo zaista vrlo kvalitetno”, kazao je Lazanski.

On je napomenuo da je većina vojnih proizvoda u Turkmenistanu sovjetskog i ruskog porekla i da u poslednje vreme kupuju i na Zapadu, a da je proboj “Lazara 3” na tržište jedne azijske zemlje kao što je Turkmenistan još jedna velika pobeda srpske vojne industrije.

Tanjug, Sputnjik