“Madam Baterflaj” u Novom Sadu – po prvi put u svetu kao balet

NOVI SAD – Srpsko narodno pozorište u koprodukciji sa austrijskom baletskom kućom “Evropa balet“ priprema “Madam Baterflaj,” koja će prvi put u svetu biti izvedena kao baletska predstava. Sa direktorom Baleta našeg najstarijeg teatra, Tonijem Ranđelovićem, razgovarala je Ivana Maletin Ćorilić za RNS.

“Ideja da se uopšte radi jedan takav umetnički doživljaj je potekla od svetski poznatog koreografa Pitera Brojera koji je posetio, još pre pandemije, Novi Sad i SNP, pogledao naš popularni balet “Romeo i Julija” i predložio saradnju.

S obzirom na okolnosti, direktor kaže da pripreme teku bolje no što su se nadali i po planu.

Kuriozitet ove baletske predstave je da ona nastaje u saradnji pet država to su: Austrija, Nemačke, Japan, Švedske i Srbije.

” Želja nam je da prikažemo svetu naš balet koji je glamurozan u svakom smislu” rekao je Ranđelović i dodao da će sada biti lakše “spakovati se i otići u svet sa njom”.

Autor scenografije, libreta i izbora muzike je Piter Brojer iz Nemačke. Kostimografkinja je Jukimo Takišima iz Japana, dizajner video projekcije je Markus Gesler iz Austrije, slike iz projekcije radi Sebastijan Seremet iz Švedske, asistent koreografa je mladi igrača iz Evropa baleta Dominik Vajda. Uz sve to ide tim SNP kao i tehnička podrška.

Madam Baterflaj već po poznatom libretu će biti celovečernji balet u dva čina, neoklasika tj. moderna estetika.

Ova predstava otvara vrata svetskih pozornica baletu SNP-a.

Zanimljivost predstave je da će se ona zasnivati ne samo na Pučinijevoj već i na orginalnoj japanskoj tradicionalnoj kao i američkoj savremenoj muzici.

Ovo će biti u potpunosti jedna savremena predstava i video projekcija.

Dve premijere baleta “Madam Baterflaj” su predviđene za maj u Novom Sadu, zatim u Austriji u junu u San Polteru ali ostaje da se vidi da li će se sve odvijati po planu.

RTV (Ivana Maletin)

Foto: SNP

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *