NOVI SAD – Poznati holivudski glumac Taj Šeridan i srpski filmski stvaralac i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović predstavljaju novi medijsko-tehnološki startap – Wonder Dynamics, koji će poslovati u Novom Sadu. Wonder Dynamics koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje za razvoj najsavremenijih tehnologija i inovativnih produkcijskih alata koji će nezavisnim filmskim stvaraocima sa nižim budžetima omogućiti izradu vrhunskih vizuelnih efekata na nivou najboljih blokbaster ostvarenja. Uz to, Todorović i Šeridan najavljuju mnogobrojne holivudske filmske projekte koji bi se snimali u Srbiji, uključujući njihove sopstvene.

Wonder Dynamics u Srbiji okuplja tim stručnjaka za mašinsko učenje i vizuelne efekte, koji radi na produkcijskom rešenju baziranom na veštačkoj inteligenciji pod nazivom Wallace PROduction. U cilju postizanja vrhunskih rezultata, kompanija planira da zaposli dodatne stručnjake za vizuelne efekte, animacije i mašinsko učenje.

U savetodavnom odboru Wonder Dynamcis-a nalaze se najveća imena svetske kinematografije, poznati američki investitori i vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije poput preduzetnika Džošue Bara, holivudskog producenta Terija Daglasa, predavača na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju (Berkley) i Google naučnika Angdžo Kanazava, režisera, scenariste i producenta planetarno popularnih filmova iz Marvel serijala Džoa Rusoa, koji je režirao najuspešniji film u istoriji, “Osvetnici – Kraj igre” (Avengers: Endgame), čuvenog filmskog reditelja i scenariste Stivena Spilberga, investitora Roberta Švaba, profesora Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i šefa odeljenja za veštačku inteligenciju Antonija Toralbe i predsednika kompanije Film Finances, Inc. Gregorija Tratnera.

„Danas je snimanje filma izuzetno skupa investicija, zato verujemo da će naš Wonder Dynamics projekat biti od velike pomoći filmadžijama. Tehnološki napredak u Holivudu je oduvek omogućavao lakše, jeftinije i kreativnije načine snimanja filmova. Kao što je inovacija digitalnih kamera omogućila snimanje nezavisnih filmova ili kompjuterski napredak CG i 3D animinirane filmove, tako će veštačka inteligencija stvoriti potpuno novi način u procesu stvaranja filma i doprineti još većoj sinergiji IT sektora i filmske industrije. Veštačka inteligencija je još uvek u začetku, ali ne sumnjam da će biti jedna od najvećih revolucija koju je filmska industrija doživela. Začetak inovacija omogućava izjednačavanje uslova u kojima svi imaju priliku da se takmiče i igraju glavnu ulogu u oblikovanju budućnosti. Zbog toga mislim da je ovo velika prilika za Srbiju da se na vreme postavi kao lider na tržištu i što je najvažnije da omogući talentovanoj deci iz naše zemlje da ispričaju svoje priče”, rekao je Todorović.

Taj Šeridan, slavni holivudski glumac mlađe generacije, karijeru je započeo sa samo jedanaest godina rame uz rame sa Bredom Pitom u filmu Drvo života. Svetsku slavu stekao je glumeći u blokbasterima Igrač broj 1 (Ready Player One), koji je Stiven Spilberg snimio prema knjizi Ernesta Klajna, Leto na obalama Misisipija (Mud) i u ulozi Cyclops-a u filmskom serijalu X-Men: Mračni Feniks i X-Men: Apokalipsa. „Mi u Wonder Dynamics-u smo okrenuti korišćenju najnaprednijih tehnologija u cilju daljeg razvoja filmske industrije, pomeranju granica narativnog filmskog stvaralaštva i stvaranju novih mogućnosti u okviru industrije. Veoma smo srećni što razvijamo ovaj projekat u Srbiji, zemlji koja ima obilje neverovatnih talentovanih mladih ljudi, kako među VFX umetnicima, tako i među inženjerskim zajednicama koje se bave veštačkom inteligencijom. Nastavljamo da istražujemo kako će izgledati budućnost filmskog stvaralaštva i radujemo se saradnji između naših timova u Los Anđelesu i Novom Sadu”, izjavio je Šeridan. Taja ćemo već u aprilu gledati u novom filmu Voyagers u kome glumi sa Kolinom Farelom. Trenutno snima Teneder Bar sa Benom Aflekom, u produkciji Džordža Klunija za Amazon platformu.

Veštačka inteligencija će biti sledeća velika revolucija u Holivudu i nema sumnje da će Wonder Dynamics razvojem svoje tehnologije u Srbiji predstavljati najbolji potencijal za privlačenje stranih filmskih produkcija.