RIM – List “Il Manifesto” piše danas o slučaju nekadašnjeg vojnika vojske Jugoslavije koji je podneo tužbu u beogradskom sudu protiv NATO, zbog korištenja osiromašeng uranija za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine. Kako piše lišt bivši vojnik je oboleo od malignog obolenja koje je, veoma slično bolestima italijanskih vojnka koji su bili u misijama na Kosovu u Bosni i Hercegovini i u Iraku, mestima gde su koirištene bombe sa osiromašenim uranijumom.
List podseća da su napadi NATO na Srbiju “bili agresija koja je oznacena kao humanitarna akcija, a bila je odobrena od tadašnjih svetskih lidera Klintona, Šrodera, Blera i D’Aleme”.

“NATO je u toku 78 dana bombardovanja, a bez rezolucije Ujedninjenijh Nacija, odvažno menjao svoj statut, da bi ga adaptirao tadasnjim svojim potrebama, gazeći međunarodno pravo i tretirajući ga kao našu stvar, tvrdi lst.

“Il Manifesto” podseća da je prema tvrdnjama humantarnih organizacija u bombardovanju ubijeno 500 civila da su porušeni mostovi, fabrike, infrastrkturni objekti, sediste televizije, ambasada a da je napad na fabriku u Pančevu bio jednak napadu hemijskim oružjem.

Tanjug