NOVI SAD – Fabrika Kontinental automotiv Srbija, u kojoj će biti zaposleno više od 500 ljudi, otvorena je danas u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U fabrici će se proizvoditi napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilom, a Vučić je tokom obilaska fabrike rekao da je reč o naprednoj tehnologiji koju će razvijati Kontinental u Novom Sadu. Predstavnici Kontinetala upoznali su predsednika sa prizvodima objasnivši mu da se tu neće praviti, na primer, samo instrument table i displeji već i pametni upravljački sistemi. Vrednost investicije je 140 miliona evra.

Otvaranju fabrike prisustvovale su i premijerka Ana Brnabić, ministarka privrede Anđelka Atansković i drugi predstavnici države i Novog Sada, kao i čelnici nemačke kompanije.

Otvaranje fabrike Kontinental automotiv Srbija, jedne od najmoćnijih kompanija, u Novom Sadu je veliki dan, i pokazuje koliko su u poslednje tri godine, napredovali i Novi Sad, Vojvodina i cela Srbija, poručio je predsednik Vučić.

“Mnogi koji su danas ovde, nisu bili sa nama pre tri godine kada smo otvarali razvojno-istraživački centar u Novom Sadu. Tada mi je jedan mladi optimističan čovek govorio prelepe stvari i kako će mnogo uraditi u Srbiji. Ja sam bio pomalo pesimističan, podozrivo gledao i nadao se bar delu toga. Danas, kada vidim sve ovo, posle samo tri godine, beskrajno sam srećan i ponosan na zemlju i ljude koji rade u Kontinentalu”, rekao je Vučić na svečanosti otvaranja fabrike.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u projektu, predstavnicima Kontinentala na odluci da investiraju u Srbiju, ali i domaćim inženjerima, koji su, kaže, umeli da prikažu našu pamet u najboljem svetlu i marljiv rad.

Vučić je istakao da je Razvojno-istraživački centar u Novom Sadu treći centar Kontinentala po broju ljudi, iza Nemačke i Rumunije, a već ispred Austrije i Francuske.

“Verujem da će u ovoj fabrici samo na početku raditi 500 ljudi, kao i da ćemo grinfild investiciju da otvaramo 2022. godine”, rekao je Vučić.

“Ovo sve izgleda potpuno drugačije u odnosu na pre nekoliko godina i pokazuje koliko su Vojvodina, Novi Sad i Srbija napredovale”, poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da u poslednjih 35 godina nije otvorena nijedna fabrika u Novom Sadu, dok je sada situacija potpuno drugačija, kao i da je kompanija Kontinental “state of the art” – poslednja reč tehnologije i da je veoma srećan zbog toga.

Kaže da će u Novom Sadu od oktobra prvi put krenuti dualno obrazovanje i na fakultetima.

Naglasio je da su se pre mnogi protivili dualnom obrazovanju, ali da je to jedan od razloga što je Srbija mogla da privuče toliki broj investitora.

Vučić je najavio da će u aprilu u Novom Sadu biti oformljen prvi institut za veštačku inteligenciju i dodao da to pokazuje koliko je Novi Sad bio uspešan i pretekao druge gradove po tom pitanju.

Predsednik je podsetio da je puno fabrika otvoreno u prethodnom periodu širom Vojvodine, u gotovo svim okruzima.

“Uvek te nemačke fabrike donose veliki boljitak, veće plate i siguran posao, ali i veću ozbiljnost i odgovornost”, naveo je Vučić.

Srbija bez Nemačke ne bi mogla da bude tako uspešna u ekonomiji kao što je sada i da bude među zemljama u Evropi koje najbrže rastu.

“Nadamo se da uskoro budemo treći i po broju zaposlenih, zahvaljujući i ovakvim pogonima”, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je pre samo desetak godina Vojvodina izgledala kao jug Srbije koji je sada napredovao, ali da je Vojvodina dramatično napredovala.

Predsednik je kazao da je zadivljen onim što video danas u fabrici Kontinentala – najmodernijim displejima i ekranima u automobilu i drugim stvarima koje će se proizvoditi u Novom Sadu.

“Verujem u ‘mejd in Serbia”, kao što smo mi verovali u ‘mejd in Džermani'”, naveo je Vučić.

Istakao je da je mnogo zahvalan kancelarki Angeli Merkel na svoj podršci Srbiji u prethodnom periodu” dodajući da je uvek činila samo dobro Srbiji i pomagala i u najtežim trenucima.

“Mi nikada nećemo zaboraviti koliko nam je pomogla u dovođenju nemačkih investitora i u rešavanju nekih regionalnih problema i time otvorila put iskrenog prijateljstva Nemačke i Srbije i za najbolju saradnju”, poručio je Vučić.

Dodao je da je mnogo srećan jer sve što je video deluje nadrealno ili kao ostvarenje snova.

“Sve čestitke Kontinentalu i hvala vam što verujete u Srbiju”, poručio je Vučić.

U privredni život Novog Sada doneta proizvodnja visoko tehnoloških proizvoda

Član Izvršnog borda direktora komapnije Continental AG Helmut Mači rekao je da su odnos države Srbije i postojeća saradnja na svim nivoima vlasti u mnogome pomogli pri uspostavljanju, održavanju i širenju poslovanje te kompanije u Srbiji, ali i čitavom regionu.

“Znanje, posvećenost i otvoreni način razmišljanja naših kolega u Istraživačko – razvojnom centru, učvrstili su nas u veri da možemo da očekujemo slično i sa proizvodnim pogonom”, istakao je Mači.

RTV, Tanjug