BEOGRAD – Patrijarh srpski Porfirije primio je u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu vođe koalicije Demokratski front u Crnoj Gori Andriju Mandića i Milana Kneževića i poručio da “Crkva visoko ceni” njihovu ličnu i žrtvu vernog naroda i drugih koji su se protivili bezakonju u borbi protiv nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispoispovesti.
“Otpor našeg naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine, stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture. Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je”, objavljeno je u saopštenju SPC.

Gosti su, čestitajući Porfiriju na izboru na tron poglavara SPC, izrazili zadovoljstvo što sada kao patrijarh, a i ranije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski u javnim obraćanjima uvek upućuje podršku i izražava brigu za položaj srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

Patrijarhu su, kako je navdeno u saopštenju, posebno zahvalili na upoznavanju javnosti sa ključnom i po svemu istorijskom ulogom koju su pokojni patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, zajedno sa drugim srpskim episkopima imali “pri pokretanju hrišćanskog narodnog otpora i, na posletku, mirnom razrešenju antagonizama koji su bili posledica nametanja nepravednog zakona”.

Fonet

Foto: spc.rs