Pečat varoši sremsko-karlovačke podelila četiri pesnika

SREMSKI KARLOVCI – Manifestacija „Prolećni Brankovi dani“, kojom se obeležava 197-i rođendan pesnika Branka Radičeviča, otvorena je svečanom dodelom nagrade „Pečat varoši sremsko-karlovačke“ u Brankovom kolu u Sremskim Karlovcima.

Nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“, koju za najbolje pesničke knjige na srpskom jeziku tradicionalno dodeljuje Brankovo kolo, ravnopravno je pripala Radomiru Stojanoviću, Jovici Đuriću, Branislavu Zuboviću i Dušanu Zaharijeviću. Odluku je jednoglasno doneo žiri Brankovog kola, u sastavu: Nenad Grujičić, Krstivoje Ilić i Jelena Aleksić.

U ime nagrađenih književnika na dodeli se zahvalio najstariji među ovogodišnjim laureatima, Radomir Stojanović rekavši da je “Retko kojem pesniku Tvorac dodelio tako malo ovozemaljskog trajanja a dodelio književnu večnost kao što je to Branko Radičević”.

U okviru festivala “Prolećni Brankovi dani” narednih dana biće promovisane dve pesničke knjige autora Jelene Vujanović i Milana Vićića, biće pripređena predavanja o večito mladom pesniku romantizma, a na svetski dan poezije 21. marta, osim Brankovih stihova, čuće se i pesme domaćih autora ali i svetskih koji su nosioci međunarodne nagrade “Branko Radičević”, Nasova Jena i Kerolen Dafi.

Prolećni Brankovi dani traju do 28. marta. Program je istaknut na sajtu Brankovog kola.

RTV (Isidora Bobić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *