NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević posetio je danas Maticu srpsku i tom prilikom razgovarao s njenim predsednikom prof. dr Draganom Stanićem o zajedničkim projektima i planiranim aktivnostima za 2021. godinu.

Ističući značaj ove institucije, sekretar Milošević je rekao da je reč o nacionalnom projektu koji datira još iz 19. veka i podsetio da se bližimo jubileju – obeležavanju 200 godina od osnivanja Matice srpske.

„Matica srpska je uvek tu da pomogne kulturom. Zapravo, ako hoćemo da nam bude bolje, biće nam bolje uz kulturu, za srpski narod u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Nema granica za jezik, poeziju i prozu“, rekao je Milošević i dodao da su aktivnosti Matice prepoznate i u programima Pokrajinskog sekretarijata.

„Sekretarijat je uspeo da udvostruči sredstva koja su u prethodnom periodu izdvajana za aktivnosti Matice srpske, tako da umesto dosadašnja dva miliona dinara, sada izdvajamo četiri miliona. Ali, ni to nije uvek dovoljno“, naglasio je sekretar Milošević i naveo da je najvažnije zajedništvo republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija.

RTV