ZAGREB – Patrijarh srpski Porfirije rekao je da ima pisma koja je kardinal Katoličke crkve u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata Alojzije Stepinac upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mesta koja su “duboko problematična”. Patrijarh je napomenuo da to ne znači da Stepinac nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati “u crno-beloj tehnici”.

Dodao je da je rad Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Stepinca tokom Drugog svetskog rata, bio veoma plodonosan, ali da je, “nažalost, svaka strana ostala na svojim pozicijama”.

“Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova i imam utisak da je svako bolje upoznao razloge one druge strane”, rekao je Porfirije za Dnevnik Hrvatske radio-televizije.

On je rekao da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora biti oslobođen svake vrste politizacije.

“A nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su jednom nedužno izgubili živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca”, rekao je Porfirije.

Tanjug