BEOGRAD – Čuveni bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je u 69. godini u bolnici Dragiša Mišović od posledica kovida 19. Đuričić je tokom života nastupao sa nekim od najpoznatijih imena domaće, regionalne i svetske muzičke scene, a svirao je na više od 6.000 koncerata. Đuričić se proteklih mesec dana borio sa kovidom 19, a u bolnicu je prebačen 24. februara.

Karijeru je započeo još od mladalačkih dana. Do svojih ranih 20-ih godina osnovao je grupe “The End”, “Krune”, a kasnije i “Veritas”.

U Beograd se iz Herceg Novog preselio 1975. godine i priključio se grupi “Ribelli”, sa kojom je pratio mnoge poznate pop i rok muzičare, poput Dušana Prelevića, Kemala Montena, Arsena Dedića i mnogih drugih.

Posle toga se pridružio grupi “Mama Coco”, čiji je frontmen bio Dado Topić. Grupa je pratila Zdravka Čolića na turneji “Putujući zemljotres” 1978. godine

Krajem 70-ih prešao je u “Ju grupu” u kojoj je proveo dve godine, a onda u “Leb i sol” sa kojom je ostao 6 godina.

Zatim je prešao u “Kerber”, ali se posle 3 godine ponovo vratio u “Leb i sol”. Učestvovao je na snimanju oko 70 albuma, a svirao je čak na više od 6.000 koncerata.

Od 1997. godine predvodi orkestar koji na svim turnejama prati Zdravka Čolića.

Ostao je poznat i po svom angažmanu na protestima protiv režima Slobodana Miloševića 90-ih godina.

Kao vrsni bubnjar ostvario je izuzetnu karijeru i sarađivao sa velikim brojem najvećih domaćih i inostranih muzičkih zvezda. Osim pomenutih Zdravka Čolića, Arsena Dedića i Dade Topića, svirao je sa Vlatkom Stefanovskim, Kornelijem Kovačom, Davorinom Popovićem, Radomirom Mihailovićem Točkom, Đorđetom Balaševićem, Borom Đorđevićem i mnogim drugi.

RTS, Tanjug

Video: Video screenshot