BEOGRAD – Glumac, kompozitor, pevač Zafir Hadžimanov, koji je preminuo danas od posledica korona virusa u 77. godini, jedno je od prepoznatljivih lica jugoslovenske umetničke scene sa bogatim opusom koji je ostavio iza sebe. Rođen je u Kavadarcima u Makedoniji, dok je nakon završene muzičke škole i gimnazije u Skoplju počeo da se bavi muzikom i pozorištem.
Želja za nastavkom školovanja ga je odvela u Beograd gde je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U doba studiranja Hadžimanov je nastupao kao pevač zabavne muzike. Uspeo je da se izbori sa konkurencijom u kojoj su bili bardovi poput Lea Martina, Lada Leskovara, Ibrice Jusića…

Nastupao je i na muzičkim festivalima. Na festivalu u Opatiji 1965, osvojio je prvo mesto sa pesmom “Zašto dolaziš samo s kišom”. Četiti godine kasnije, na istom festivalu je izveo poznati evergrin “Bio je maj”.

Kao pevač nastupao je i u inostranstvu, posebno u Sovjetskom savezu gde je uz Đorđa Marjanovića važio za veliku zvezdu na legendarnim turnejama jugoslovenskih pop pevača.

Paralelno je snimao i TV šou-programe.

Uporedo sa pevačkom, radio je i na glumačkoj karijeri.

Zafir Hadžimanov je, između ostalih, igrao u filmovima Žike Mitrovića “Nož” i Trajčeta Popova “Makedonska krvava svadba”Nastupao je i na mnogim pozorišnim scenama, a imao je priliku da igra i u Forum teatru u Bostonu.

Publika u Beogradu ga posebno pamti po ulozi Žan Valžana u mjuziklu “Jadnici” u režiji Nebojše Bradića koji je postavljen na sceni Madlenianuma.

Hadžimanov je igrao glavnu ulogu u jednom od najupečatljivijih mjuzikla postavljenih u beogradskim pozorištima u poslednjih 30 godina.

Zafirov sin je jedan od najznačajnijih evropskih džez pijanista Vasil Hadžimanov.

Tanjug

Foto: youtubescreenshot